Hooikoorts
-
Allergie is erfelijk, maar niet iedereen krijgt het. Als je wordt geboren met een aanleg voor allergie, dan kun je het ontwikkelen door contact met bijvoorbeeld pollen. Als je nooit contact zou maken met pollen, dan is de kans klein dat je de allergie ontwikkelt. Ook kunnen allergische klachten wisselen in perioden van het leven.
Hooikoorts is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam op pollen (stuifmeel) van in bloei staande grassen, bomen en planten. Door de allergische reactie komt er een stofje vrij dat histamine heet. Door deze histamine onstaan de hooikoortsklachten. -
De meest voorkomende klachten zijn onder meer:
- niezen
- jeuk in de neus en/of ogen
- tranende ogen
- verstopte neus
- loopneus
- verminderde reuk
- moeheid (o.a. door het slechte slapen, maar ook door de verstopte neus en de andere verschijnselen die met hooikoorts gepaard gaan)
- Hoofdpijn door opgezwollen slijmvliezen in de bovenste luchtweg. (Dit moet dan wel gepaard gaan met andere allergische klachten)
- Ook slijm ophoesten kan erbij horen omdat de longen kunnen reageren op de hooikoorts.
-
De klachten duren zolang als er pollen in de lucht zijn. Dit is mede afhankelijk van het weer; bij een strenge winter gaan de bomen later bloeien dan bij een zachte winter met weinig vorst.
Het pollenseizoen duurt doorgaans van januari t/m september. -
Voor de behandeling, moet er eerst vastgesteld worden dat er daadwerkelijk sprake is van een allergie. Aan de hand van een test wordt bepaald om welke allergie het gaat.
Behandeling van hooikoorts bestaat uit 3 pijlers:- Vermijden van het allergeen waar u overgevoelig voor bent. Helaas is dit bij pollen niet mogelijk, maar u kunt zich wel enigszins voorbereiden op eventuele klachten door de hooikoorts- en pollenverwachting in de gaten te houden en eventueel binnen te blijven of extra medicijnen te gebruiken.
- Behandelen van de klachten met medicijnen, zoals neussprays, oogdruppels en antihistaminica (tabletten tegen allergie).
- Eventueel behandelen van de allergie zelf met zogenaamde immunotherapie. Hierbij krijgt de patiënt maandelijks een injectie gedurende een periode van 3 tot 5 jaar.
-
Voorkomen van allergie kan (nog) niet. Er zijn wel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van behandelen van de allergische klachten en op het gebied van immunotherapie.
Werkt bijvoorbeeld cetirizine niet (meer) zo effectief dan kunnen andere midelen zoals levocetirizine of desloratadine de situatie misschien verbeteren. Maar niet elke behandeling helpt bij iedereen.