Geloof & Spiritualiteit

Niemand komt ‘zomaar’ naar een ziekenhuis. Rond een ziekenhuisbezoek gebeurt er van alles met je. Of je nu patiënt bent of naaste, soms heb je even behoefte om eens rustig met iemand te praten, iemand die de tijd heeft om naar je te luisteren, zonder direct antwoorden of adviezen te geven. Zo’n luisterend oor willen de geestelijk verzorgers  van het Ikazia Ziekenhuis bieden.

Zij zijn er voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Wat uw levensovertuiging of geloof is, maakt niet uit. In gesprekken met de geestelijk verzorgers hoeft het ook niet alleen om geloof te gaan. Wanneer u eens rustig wilt praten over wat u bezighoudt kunt u een beroep op hen doen. De geestelijk verzorgers kunnen u ook helpen in het nemen van (ethische) beslissingen rond uw ziekte en behandeling.

Twee geestelijk verzorgers

In Ikazia werken twee geestelijkverzorgers. Behalve voor gesprekken kunt u ook een beroep op hen doen voor Bijbellezing, gebed en zegening, de bediening van de ziekenzalving of het heilig avondmaal, voor u persoonlijk of met uw naasten. 

  • Ds. J.A.P. Vlasblom  
  • Ds. mw. A.H. Tamminga 

De hoofdtaak van deze geestelijk verzorgers is het pastoraat, de zielzorg aan patiënten. Indien gewenst worden zij ingeschakeld bij de begeleiding van patiënten. Daarnaast spelen de geestelijk verzorgers ook een rol bij de begeleiding van ongeneeslijk zieke patiënten en hun familieleden. Zij bieden een luisterend oor, houden een hand vast. De mens is immers meer dan alleen een lichaam. Vaak is er behoefte om over het proces van ziek-zijn, van leven en sterven te praten.

Wanneer u er prijs op stelt dat de geestelijk verzorger bij u langs komt, dan kunt u via de verpleegkundige een gesprek vragen.

Kerkdiensten en vieringen

Ikazia heeft een geheel nieuwe kapel, inclusief orgel, waarin op zondag een kerkdienst wordt gehouden. Deze kunt u ook via de Ikazia Radio en TV te volgen. Als u bij de kerdienst aanwezig wilt zijn, zijn er vrijwilligers die u kunnen begeleiden. Naast de kerkdienst op zondag wordt de kapel ook voor de diverse andere vieringen gebruikt.

Stiltecentrum

Het stiltecentrum is een ruimte waar de patiënt of bezoeker zich even terug kan trekken in het altijd drukke ziekenhuis. Daar kunt u nadenken over wat u bezig houdt, over het leven, met alle mooie en moeilijke kanten. Het is een plek om te mediteren of om gewoon stil te zijn. Een plaats van ontmoeting, met uzelf of met God. U vindt het stiltecentrum op de eerste verdieping, routenummer 12.