Contact Spoed
Tekstgrootte

Aandacht voor een onzichtbare ziekte; Ikazia Ziekenhuis kleurt paars voor Wereld IBD-Dag

“Kan ik vanavond wel of niet naar dat feestje? Zou ik kunnen sporten vanavond? Zal ik mijn vakantie toch maar afzeggen want er is geen toilet in de camper aanwezig.” Het zijn slechts enkele gedachtegangen van patiënten met Inflammatory Bowel Diseases (IBD), de overkoepelende term voor de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

IBD is een chronische darmontstekingziekte waarbij mensen veel verborgen leed en hinder ervaren zoals buikpijn, vermoeidheid en diarree. Om het bewustzijn bij vrienden, familie, collega’s en ook werkgevers rondom deze ziekte te vergroten, kleurt de voormalige zusterflat van Ikazia dit weekend paars in het kader van Wereld IBD-dag op 19 mei.

Schaamte & verborgen leed vragen om persoonlijke aandacht

Speciaal voor mensen met IBD is er binnen het Ikazia Ziekenhuis het Maag- Darm- Levercentrum. Patiënten krijgen hier veel persoonlijke aandacht doordat ze zorg krijgen van een vaste behandelaar en een vaste MDL verpleegkundige: 

“In Ikazia weten we precies welke patiënt we tegenover ons hebben waardoor we goede kwaliteitszorg kunnen bieden. We bouwen een langdurige relatie met de patiënt op waardoor hij of zij vertrouwd raakt met de afdeling”, aldus MDL-arts Pieter ter Borg.

Best mogelijke IBD behandelingen binnen Ikazia

Patiënten met IBD worden jarenlang behandeld met medicijnen om de ziekte rustig te houden. “Alle medicijnen die voor IBD op de markt zijn, kunnen bij Ikazia worden voorgeschreven. Hierdoor kunnen wij patiënten de best mogelijke behandeling geven”, vertelt Ter Borg. 

“Het MDL centrum doet daarnaast mee aan een aantal wetenschappelijke IBD studies en overlegt maandelijks met andere ziekenhuizen in de regio over de best mogelijke behandeling voor moeilijk te behandelen IBD-patiënten. Ook zijn we begin dit jaar gestart met een speciaal MDL-spreekuur op onze Polikliniek Ridderkerk – Slikkerveer. Zo kunnen we onze patiënten deze zorg ook dicht bij huis bieden. 

Wat ons betreft mag IBD zeker meer onder de aandacht gebracht worden. Het wereldwijde initiatief om tijdens Wereld IBD-dag iconische gebouwen paars te verlichten, steunen wij dan ook van harte!”