Contact Spoed
Tekstgrootte

Blijven bewegen in Ikazia

In het Rotterdamse Ikazia Ziekenhuis weten ze het zeker, bewegen heeft een positief effect op lichaam en geest. Voor en na een operatie of tijdens het ziek zijn, is bewegen vaak het laatste waaraan gedacht wordt. Toch vindt Ikazia dat bewegen juist een belangrijke bijdrage levert aan het herstel van een patiënt.

Beweging zorgt voor betere conditie en sterkere spieren

Tijdens een ziekenhuisverblijf liggen of zitten patiënten gemiddeld 60-90% van de dag. Dat komt echt niet altijd door iets medisch. Het blijkt dat patiënten veel meer kunnen bewegen dan dat nu gebeurt. 

Beweging voor, tijdens en na een ziekenhuisopname zorgt voor een betere conditie en sterkere spieren. Mensen worden zelfstandiger en de kans op complicaties is kleiner. 

Zorgverleners kunnen patiënten stimuleren om uit bed te komen door bijvoorbeeld aan tafel te eten, op de afdeling een kleine wandeling te maken of door oefeningen in of naast het bed te doen die op een van de televisiekanalen te zien zijn.

Beweging stimuleren

Ronald Bello is fysiotherapeut in Ikazia en vertelt: “Patiënten gaan doorgaans niet uit zichzelf trainen. Lopen is vermoeiend, oefenen doet pijn en wanneer je misselijk bent, ga je echt niet op een hometrainer zitten. 

Als fysiotherapeut zien wij dat mensen wel in beweging komen wanneer je even met ze praat, als je ze meeneemt naar een hometrainer of af en toe even vraagt of ze die elastieken band al hebben gebruikt.”

Patiënten fitter een operatie in

“Het prehabilitatie-traject, wat sinds begin dit jaar loopt, is ook een mooi voorbeeld” vertelt Ronald Bello. 

“Patiënten die aan een darmtumor geopereerd worden, komen vier tot zes weken voor de operatie drie keer per week trainen op de afdeling Fysiotherapie. De diëtiste begeleidt hen tijdens dit traject met betrekking tot eiwitpreparaten die naast het sporten de spieropbouw versnellen. 

Hierdoor gaan patiënten fitter een operatie in en herstellen ze sneller.”

Met aandacht mensen in beweging krijgen

“Op de chirurgische afdeling is er zelfs een ‘Walk a mile’ pad uitgezet. Patiënten moeten op de afdeling ongeveer 25 rondes van 60 meter lopen om het felbegeerde “I walked the mile” certificaat te bemachtigen. 

Onze ervaring is dat je met wat aandacht mensen echt in beweging krijgt.”

mevrouw-vd-Heerik-1-mile.jpgMw. Van de Heerik met haar welverdiende 'I walked the mile' certificaat