Contact Spoed
Tekstgrootte

Chirurgen werken op afstand samen tijdens operaties in Ikazia

Het Rotterdamse Ikazia Ziekenhuis is het eerste Nederlandse ziekenhuis dat gebruikmaakt van Proximie. Met deze software kunnen chirurgen gezamenlijk operaties uitvoeren, ook al werken ze niet in hetzelfde ziekenhuis, stad of land.

Proximie is goed beveiligde software waardoor chirurgen op afstand gemakkelijk kunnen samenwerken via audio, video en augmented reality.

Hoe werkt het?

In de operatiekamer hangen beeldschermen waarop bijvoorbeeld het beeld van een kijkoperatie zichtbaar is. Een chirurg buiten Ikazia, kan vanachter zijn of haar computer, meekijken op zo'n scherm, praten met de operateur(s) en aanwijzingen geven. Die aanwijzingen zijn vervolgens direct zichtbaar op het scherm in de operatiekamer. 

Het Ikazia Ziekenhuis heeft Proximie ingebouwd in het bestaande systeem voor het schakelen van videobeelden naar de beeldschermen. Zo kan een chirurg zowel mondeling als visueel hulp en advies bieden tijdens een chirurgische ingreep die waar dan ook ter wereld wordt uitgevoerd.

Alsof diegene naast je in de operatiekamer staat

Proximie wordt momenteel tijdens ongeveer 250 chirurgische ingrepen per maand gebruikt, in meer dan dertig landen. "Medische kennnis en kunde staat niet stil en chirurgen uit verschillende ziekenhuizen kunnen veel van elkaar leren. Het Proximie-platform maakt het mogelijk om samen met een chirurg in een ander ziekenhuis of land te opereren” vertelt chirurg Boudewijn Toorenvliet. 

“Het is bijna alsof diegene naast je in de operatiekamer staat. In deze tijden van COVID en beperkte reismogelijkheden is dat een zeer welkome ontwikkeling."

Chirurgen werken op afstand samen tijdens operaties in Rotterdamse Ikazia Ziekenhuis