Contact Spoed
Tekstgrootte

De beste start voor uw kindje! Wat zijn de mogelijkheden?

De laatste fase van de zwangerschap is aangebroken en de bevalling komt steeds dichterbij. Uw kindje verdient de beste start! Maar welke mogelijkheden zijn er voor de bevalling?

Thuisbevalling of ‘verplaatste thuisbevalling’

De laatste fase van de zwangerschap is aangebroken en de bevalling komt steeds dichterbij. Uw kindje verdient de beste start! Maar welke mogelijkheden zijn er voor de bevalling?

Een thuisbevalling onder begeleiding van de eigen verloskundige is mogelijk als uw zwangerschap zonder problemen is verlopen en u niet eerder een moeizame bevalling heeft gehad. Toch kiezen veel vrouwen tegenwoordig voor een ‘verplaatste thuisbevalling’. Bij de verplaatste thuisbevalling bevalt u in een verloskamer van het ziekenhuis onder begeleiding van uw eigen verloskundige en een kraamverzorgende van het ziekenhuis. Het geeft u het gevoel van thuis, met de zekerheid van medische zorg in de buurt.

Bevalling in het ziekenhuis onder begeleiding van medisch team

Als u een moeizame zwangerschap of een moeizame eerdere vaginale bevalling heeft gehad, kunt u in het ziekenhuis bevallen onder begeleiding van een gynaecoloog, arts-assistent Gynaecologie óf klinisch verloskundige, en een verpleegkundige van het ziekenhuis. Een klinisch verloskundige is speciaal opgeleid om complexere zorg te leveren tijdens de bevalling, indien dit nodig is. Een klinisch verloskundige of art-assistent Gynaecologie handelt volledig zelfstandig aan het bed van de zwangere en stemt de zorg af met de gynaecoloog. Zo bewaken zij met elkaar een gezond bevalproces.

Bevallen in verlosbad

Sommige ziekenhuizen beschikken ook over een bevalbad. In Ikazia hebben wij één suite met een professioneel verlosbad. Het warme water werkt ontspannend en zorgt ervoor dat u meer endorfine in uw lichaam aanmaakt. Dit kunt u zien als een natuurlijke pijnstiller die ervoor zorgt dat u de weeën beter op kunt vangen.

Geplande keizersnede

Soms is het niet mogelijk om een kindje via een vaginale bevalling ter wereld te brengen. Het kindje kan bijvoorbeeld in stuit liggen of de placenta van de moeder kan geheel of gedeeltelijk voor de baarmoedermond liggen. Ook een eerdere moeizame vaginale bevalling of keizersnede kunnen aanleiding zijn voor een geplande keizersnede. Bij een keizersnede staat er een heel operatieteam voor u klaar, inclusief een kinderarts. Uw partner (of naaste) mag mee naar de operatiekamer, zodat jullie de baby samen geboren zien worden.Maar bovenal blijft een bevalling heel persoonlijk. Bespreek uw twijfels en verwachtingen daarom vooraf goed met uw verloskundige en vraag naar de mogelijkheden in uw situatie.

Geboortezorg in het Ikazia Ziekenhuis

Als u kiest voor een bevalling in het ziekenhuis komt u in Ikazia terecht in het Moeder en Kind Centrum. Dit Moeder en Kind Centrum is speciaal ontwikkeld om nieuwe ouders en hun gezin in alle rust te kunnen laten wennen aan elkaar. Omringd door een ervaren team van deskundige zorgverleners krijgt uw gezin de beste start. Alle suites in het Moeder en Kind Centrum zijn van alle gemakken voorzien en geven het gevoel van thuis, met de zekerheid van medische zorg dichtbij.   In het Moeder en Kind Centrum bent u als gezin zoveel mogelijk samen. Moeder en kind blijven (als dit medisch mogelijk is) na de geboorte op dezelfde suite. De kamer is zo ingericht dat uw partner er steeds bij kan blijven.