Contact Spoed
Tekstgrootte

Eerste Ikazia patiënt met nieuwste implanteerbare hartmonitor

De heer Rüter (65 jaar) is de eerste patiënt in Ikazia die de nieuwste implanteerbare hartmonitor van St. Jude medical heeft gekregen, genaamd Confirm RX. Het apparaatje werd met een snede van enkele millimeters onder de huid geschoven onder toeziend oog van de medisch technici van St. Jude medical.

Verbonden

De nieuwe hartmonitor ontdekt hartritmestoornissen nóg beter en verzendt de hartinformatie automatisch naar de behandelend arts via een mobiele app. Ook kan de patiënt zelf symptomen registreren via de app. 

Zo blijven arts en patiënt op een hele laagdrempelige manier met elkaar verbonden en kunnen zelfs de moeilijkst detecteerbare hartritmestoornissen worden ontdekt.

Monitoren

“Als tijdens het maken van een 24-uurs holter geen hartritmestoornis optreedt, terwijl de patiënt wel last heeft van klachten (vaak flauwvallen, duizelig of licht zijn in het hoofd, een hart dat te snel of te langzaam klopt) moeten we het hartritme langer monitoren om eventuele hartritmestoornissen te kunnen ontdekken”, legt Dick Jan Van Beek (pacemakertechnicus in Ikazia) uit. 

Vanaf nu gebruiken we hiervoor in Ikazia de Confirm RX hartmonitor van St. Jude medical. Deze kleine hartmonitor wordt onder de huid geplaatst en monitort voortdurend het hartritme.

Mobiele app

De hartmonitor communiceert veilig met een mobiele app, genaamd myMerlin. Via deze app wordt de hartinformatie automatisch naar het ziekenhuis verstuurd, zodat de technicus de informatie van zijn patiënt op afstand kan uitlezen. 

Naast de automatische gegevensverstrekking kan de patiënt ook zijn eigen symptomen registreren. Zit een patiënt op een terras en wordt hij duizelig? Dan kan hij dit laten registreren door zijn mobiele app en hierbij de notitie ‘duizeligheid’ maken.

Patiëntervaring

De heer Rüter was de eerste patiënt in Ikazia die de nieuwste implanteerbare hartmonitor kreeg. Cardioloog dr. Udo plaatste het apparaatje onder plaatselijke verdoving onder zijn huid, net tussen het borstbeen en de linkerschouder. 

De heer Rüter: “De verdoving voelde als een speldenprikje. Van de ingreep zelf voelde ik niets. Ook heb ik geen napijn gehad. Diezelfde middag liep ik het ziekenhuis weer uit. Hoe lang de hartmonitor in mijn lichaam moet blijven, is nog niet bekend. Als duidelijk is waar mijn klachten (vaak flauwvallen) vandaan komen, kan een behandelplan worden opgesteld. Ik vind het een prettig idee dat mijn hartritme langere tijd wordt gemonitord. Je voelt niets van het apparaat, je dagelijkse activiteiten worden er niet door gehinderd en het geeft een fijn gevoel dat eventuele hartritmestoornissen ontdekt kunnen worden.”