Contact Spoed
Tekstgrootte

Geen papier of fax, maar een e-recept

Zeven ziekenhuizen in de regio en meer dan 100 apotheken van de Combinatie Apothekers Vereniging Rijnmond (CAVR) stappen deze maand samen over op het digitaal versturen van recepten. Het papieren recept wordt daarmee verleden tijd. De arts of andere zorgverlener stuurt het recept via de computer direct door naar de apotheek (ook wel e-recept genoemd).

Het uitschrijven van recepten wordt hierdoor makkelijker, veiliger én sneller. Met een paar klikken is het recept, met digitale handtekening, verstuurd naar de apotheek. Dat gaat sneller dan printen, handtekening zetten en faxen of een papieren recept aan de patiënt meegeven. 

De apotheken kunnen de medicijnen alvast voorbereiden, zodat de wachttijd bij de apotheek voor de patiënt korter wordt. 

Veiliger

Het e-recept is ook veiliger omdat alle patiënt- en medicijngegevens direct in het apotheeksysteem worden overgenomen. De kans op op fouten is daardoor veel kleiner. 

“Direct het e-recept maken vanuit het apotheeksysteem is sneller en minder gevoelig voor fouten. Als in de apotheek papierloos gewerkt wordt, is het ook nog eens beter voor het milieu”, aldus Mark Barendregt, apotheker en voorzitter van de CAVR.

Regionaal

De zeven ziekenhuizen en de CAVR hebben in een overeenkomst afgesproken dat alle recepten op deze manier in de regio verstuurd zullen worden. Het papieren recept mag alleen bij uitzondering worden gebruikt, bijvoorbeeld als het nog niet digitaal naar die openbare apotheek kan worden verstuurd. 

Meer dan 100 apotheken in de regio zijn al aangesloten. Volgens Barendregt neemt het aantal aangesloten apotheken snel toe. “Aan de apothekers zal het niet liggen, die zijn al jaren gewend aan het werken via digitale recepten en zien daar de pluspunten van.”

VIPP doelstelling

Het digitaal versturen van recepten is onderdeel van het versnellingsprogramma informatie-uitwisseling patiënt en professional (VIPP). Het draagt bij aan een grotere medicatieveiligheid en - niet onbelangrijk - het leidt tot een vermindering van administratieve taken. VIPP is ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

De betrokken ziekenhuizen in de regio zijn het Ikazia Ziekenhuis, Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, IJsselland Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis, Spijkenisse Medisch Centrum en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.