Contact Spoed
Tekstgrootte

Hartrevalidatiecentrum Rijnmond Zuid geopend

Op donderdag 3 september 2015 is het Hartrevalidatiecentrum Rijnmond Zuid officieel geopend. Het Hartrevalidatiecentrum is een samenwerking tussen het Ikazia Ziekenhuis en het Maasstad Ziekenhuis. Patiënten van beide ziekenhuizen kunnen voortaan op deze schitterende nieuwe locatie terecht voor hartrevalidatie.

Het pand aan de Jan Ligthartstraat 95 in Rotterdam is uitgerust met alle faciliteiten voor fitness, sport en spel. Tijdens het revalidatieproces wordt er in groepen gesport en gewerkt aan een gezondere leefstijl.

Snel terecht dankzij intensieve samenwerking

De cardiologen van het Ikazia Ziekenhuis en het Maasstad Ziekenhuis werken sinds januari 2014 nauw samen in één team. 

Jacques Kerker, cardioloog in Ikazia: "Eén centrum voor hartrevalidatie is een logisch gevolg van de intensieve samenwerking tussen de cardiologen. We hadden eerst drie groepsniveaus voor de revalidatie, nu vijf. Met een groter aantal patiënten kunnen we meer trainingsgroepen maken, die beter zijn afgestemd op een soortgelijk inspanningsniveau of van ongeveer dezelfde leeftijd. Dat werkt heel goed. Dankzij de nauwkeurige training bereikt de patiënt een optimaal conditieniveau." 

Mariëlle Koper, cardioloog in het Maasstad Ziekenhuis vult aan: "Ons doel is dat alle hartpatiënten de kwaliteit van zorg krijgen die hen toekomt. Zij kunnen indien gewenst snel terecht in het Hartrevalidatiecentrum om te starten met de revalidatiezorg.”

De locatie is al een aantal weken in gebruik. Het team van verpleegkundigen en fysiotherapeuten begeleidt zo'n 100 hartpatiënten per week die een revalidatietraject volgen. Fysiotherapeute Carolien Mortier vertelt: "Vroeger moesten patiënten heel rustig aan doen na een hartinfarct of hartoperatie, tegenwoordig is het advies om juist te bewegen. Het belangrijkste is om mensen een leuke tijd te geven en plezier in bewegen bij te brengen."

Opening Hartrevalidatiecentrum Rijnmond Zuid

Hartrevalidatiecentrum Rijnmond Zuid

In het Hartrevalidatiecentrum Rijnmond Zuid worden patiënten begeleid die zijn ontslagen uit het ziekenhuis na een hartinfarct, een dotterbehandeling, een bypass- of een klepoperatie aan het hart. In het centrum werken diverse specialisten, zoals cardiologen, gespecialiseerd verpleegkundigen, fysiotherapeuten, diëtisten, psychologen en maatschappelijk werkers nauw samen om ondersteuning te verlenen bij de psychische en lichamelijke gevolgen die een hartinfarct of een hartoperatie kunnen hebben.