Contact Spoed
Tekstgrootte

Ikazia plaatst mini-hartmonitor

Op dinsdag 21 oktober werd in Ikazia de nieuwste soort hartmonitor geplaatst. Deze is 80% kleiner dan andere implanteerbare hartmonitoren. Het apparaatje werd via een kleine snede van slechts enkele millimeters onder de huid geschoven. Deze nieuwe hartmonitor zorgt voor meer plaatsingscomfort en draagcomfort. Het was voor het ziekenhuis de eerste keer dat deze mini-hartmonitor geïmplanteerd werd.

Minder ingrijpend

Dokter Yilmaz en dokter Freericks hebben de operatie uitgevoerd. “Een groot voordeel voor de patiënt is dat we deze hartmonitor via een kleine snede onder de huid kunnen schuiven. De plaatsing is eenvoudiger en de wond minder groot, deze factoren dragen er aan bij dat de ingreep minder ingrijpend is,” licht dokter Freericks toe. “Tevens is de monitor na plaatsing met het blote oog niet meer zichtbaar.” 

Patiënten met een geïmplanteerde hartmonitor kunnen gewoon doorgaan met hun dagelijkse activiteiten, zonder dat de monitor in de weg zit.

De functionaliteit van de hartmonitor is bovendien verbeterd. Het apparaatje kan meer registreren en verzendt betere signalen. 

Deze hartmonitor stelt de patiënt en het ziekenhuis in staat tot home-monitoring. De arts heeft hierdoor optimaal toegang tot de gegevens. Dat heeft grote voordelen voor de diagnostiek en de behandeling.

Nieuwe hartmonitorLinks de 'oude' hartmonitor, rechts het nieuwe exemplaar.