Contact Spoed
Tekstgrootte

Ikazia ranking in de lijstjes

Het is weer bijna eind van het jaar. Dat betekent dat het ook weer tijd is voor de lijstjes. Zo publiceerde het AD vorige week de AD Ziekenhuis Top 100 en ook Elsevier Weekblad kwam afgelopen donderdag met haar lijst van beste ziekenhuizen in Nederland. Het Ikazia Ziekenhuis scoorde hierin drie van de vier bolletjes.

Welk ziekenhuis houdt het meeste rekening met de patiënt? Waar is de zorg veilig en effectief? Zowel Elsevier als het AD beoordelen ziekenhuizen aan de hand van verplicht openbare en feitelijke gegevens. Deze gegevens worden door ziekenhuizen ingediend bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Zorginstituut Nederland. Bij Elsevier worden ook de ervaringen van patiënten in de beoordeling meegenomen. De bolletjes laten zien hoe een ziekenhuis scoort ten opzichte van het gemiddelde voor alle ziekenhuizen: één bolletje is de laagste, vier bolletjes de hoogste score.

In de AD Ziekenhuis Top 100 is er dit jaar voor het eerst onderscheid gemaakt tussen streekziekenhuizen en topklinische ziekenhuizen. Hierbij eindigde Ikazia op de 29ste plek in de lijst van streekziekenhuizen. Na regelmatig in de top 10 te hebben gestaan de afgelopen jaren, zijn we hier niet tevreden mee. De aandachtspunten nemen we uiteraard mee in onze interne processen. Sommige zaken hebben we al opgepakt, zoals het logistieke proces rondom de borstkankerzorg. Aan goede zorg moet je elke dag hard werken en deze is nooit af.

Uit het overzicht van Skipr met de gemiddelde score van de AD test van de afgelopen 10 jaar blijkt dat Ikazia over de gehele periode een bovengemiddelde prestatie levert. Ons ziekenhuis eindigt in deze lijst op de eerste plaats. Hierbij is het verschil tussen de hoogste en laagste score in de ranglijst van het AD van de afgelopen 10 jaar meegenomen. Hoe kleiner het verschil, hoe betrouwbaarder de score. De eerste plaats in deze lijst bevestigt dat het Ikazia Ziekenhuis consistent kwaliteit van zorg levert.