Contact Spoed
Tekstgrootte

Ikazia Ziekenhuis en Erasmus MC Create4Care starten samenwerking

Het Ikazia Ziekenhuis en Erasmus MC Create4Care gaan samenwerken. Op woensdag 6 oktober tekenden Rob Kievit, algemeen directeur van het Ikazia Ziekenhuis, en Johanneke Mulder, directeur Spoed Peri-operatief & Intensief bij Erasmus MC, een overeenkomst waarin ze afspreken samen te werken op het gebied van zorginnovaties.

Create4Care

Verpleegkundigen komen in hun werk vaak praktische problemen tegen die ze zelf provisorisch oplossen. Veel van die problemen kunnen worden opgelost door slimme innovaties. In de Create4Care studio van het Erasmus MC werken zorgmedewerkers en studenten van Hogeschool Rotterdam daarom samen aan zorginnovaties.

Praktische oplossingen

Verpleegkundige in het Ikazia Ziekenhuis, Masha van der Pijl, volgde vorig jaar online een workshop van Onno Helder, coördinator en initiatiefnemer van Create4Care. Ze raakte geïntrigeerd door zijn verhaal. “Bij het woord “innovatie” denken veel mensen aan ingewikkelde technologische veranderingen” vertelt Masha. “Wat ik zo goed vind aan Create4Care, is dat zij juist nadenkt over praktische oplossingen voor dingen waar wij als verpleegkundigen dagelijks tegenaan lopen en die wij nu, bij wijze van spreken, steeds met een plakbandje oplossen. Hoe mooi zou het zijn als verpleegkundigen zich bewust zijn van Create4Care en laten weten waar innovatie wenselijk is? Een kleine aanpassing kan soms al het verschil maken.”

Efficiënt ontwerp

Van der Pijl sprak Helder aan tijdens de workshop en opperde: zou het niet een idee zijn als Ikazia en Erasmus MC Create4Care samenwerkten? Hij reageerde direct positief, net als de innovatiegroep van Ikazia. Samen wordt gewerkt aan het eerste praktijkprobleem: het voor toediening gereedmaken van geneesmiddelen die verpakt zijn in een capsule, aan patiënten die sondevoeding krijgen. Dit is nu nog een tijdrovend gebeuren, waarbij medicatie vaak wordt verspild. De betrokken verpleegkundigen en studenten van Hogeschool Rotterdam nemen een jaar de tijd om tot een efficiënt ontwerp te komen om dit probleem op te lossen.

create4care-tekst-afbeelding.jpgV.l.n.r. Onno Helder, Masha van der Pijl en Tamara de Vos