Contact Spoed
Tekstgrootte

iStent verlaagt oogdruk bij milde tot matige glaucoom

Wist u dat er iedere dag tientallen mensen de diagnose glaucoom krijgen? Glaucoom is schade aan de oogzenuw, waardoor langzamerhand uitval van het gezichtsveld optreedt. De oorzaak is vaak een te hoge oogdruk. Om deze aan te pakken, biedt Ikazia sinds oktober 2018 een innovatieve oplossing: de iStent.

Dit mini-implantaat zorgt voor een betere vochtafvoer en hierdoor lagere oogdruk.

Chronische oogaandoening

“Glaucoom is één van de meest voorkomende chronische oogaandoeningen bij mensen ouder dan 40 jaar”, aldus oogarts Van Campen. Glaucoom kan uiteindelijk tot blindheid leiden en is niet te genezen. Maar de aandoening kan wel worden vertraagd of gestopt door de oorzaak aan te pakken, dat wil zeggen door de oogdruk te verlagen.

Aanpak om oogdruk te verlagen

Om de oogdruk te verlagen geven we patiënten als eerste stap oogdruppels en/of voeren we een speciale laserbehandeling uit. Maar voor patiënten bij wie de oogdruk  niet genoeg daalt, is deze aanpak niet voldoende. Die mensen stuurden we voorheen door naar het Oogziekenhuis voor een grotere en veel ingrijpendere  oogdrukoperatie. 

Door de komst van de iStent kunnen we patiënten met milde tot matige glaucoom nu een hele mooie tussenoplossing bieden. Het vult het gat tussen oogdruppels en de grotere, complexere operatie.”

Mini-implantaat

De iStent is een mini-implantaat, slechts 1 mm lang, dat onder plaatselijke verdoving of druppelverdoving aan de binnenkant van het oog – tussen de iris en het hoornvlies – wordt geplaatst. Dat gebeurt via een klein, zelfgenezend sneetje in het hoornvlies. Dankzij het buisje kan het vocht beter worden afgevoerd, waardoor de oogdruk lager wordt.

“Na het plaatsen van de iStent hoeven patiënten in 73% van de gevallen minder medicijnen te nemen of hoeven ze minder vaak te druppelen,” legt oogarts Van Campen uit. “Ook is de kans op complicaties bij deze behandeling kleiner dan bij een grotere oogdrukoperatie. 

Bovendien wordt de oogdruk nooit te laag; de iStent geeft mogelijkheid tot maatwerk. Soms kan tijdens de operatie een kleine bloeding ontstaan in het oog, maar dit is tijdelijk en niet erg.”

Ervaringen iStent zijn positief

Inmiddels hebben diverse patiënten in Ikazia een iStent aangebracht gekregen en de ervaringen zijn positief. 

“Ik ben er trots op dat we deze innovatieve behandeling aan patiënten kunnen bieden. Het vult écht een belangrijk gat in de behandeling van glaucoom,” aldus dokter Van Campen.