Contact Spoed
Tekstgrootte

Meer comfort tijdens borstonderzoek in Ikazia door nieuwe apparatuur

Wist u dat 1 op de 7 vrouwen borstkanker krijgt? Om eventuele afwijkingen in de borst te ontdekken, worden jaarlijks miljoenen mammografieën gemaakt (röntgenfoto’s van de borst). Om het comfort voor de patiënt tijdens dit onderzoek te vergroten, biedt Ikazia een mammografie-apparaat met (borst)gevormde compressieplaten. Door deze vormen worden de borsten minder platgedrukt tijdens het onderzoek. Ikazia heeft het mammografie-apparaat, als eerste in de regio, uitgerust met een zeer modern biopsiesysteem. Hierdoor hoeven minder stukjes weefsel weggehaald te worden als er eventuele afwijkingen te zien zijn. Ikazia blijft zo, als onderdeel van Borstcentrum Zuid-Holland-Zuid, haar borstkankerzorg steeds verbeteren!

Mammografie

Het maken van een mammografie (röntgenfoto’s van de borsten) staat bij vrouwen bekend als pijnlijk. Om een röntgenfoto te maken, moeten de borsten worden platgedrukt tussen twee platen.

Het nieuwe mammografiesysteem van Ikazia heeft gevormde compressieplaten in plaats van platte. Hierdoor wordt de vorm van de borst gevolgd, waardoor de borsten minder worden platgedrukt tijdens het onderzoek.

Er zijn verschillend gevormde platen, waardoor de druk kan worden aangepast aan de grootte en vorm van de borst.

Prettiger voor de patiënt

Radioloog Stoutjesdijk over het nieuwe biopsiesysteem: “Als op de röntgenfoto kleine verkalkingen te zien zijn, moeten we soms stukjes weefsel uit de borst wegnemen voor microscopisch onderzoek.

Doordat er bij het nieuwe mammografie-apparaat ook een modern biopsiesysteem zit, kunnen we direct zien of er verkalkingen in de weggenomen stukjes weefsel zitten. Hierdoor zijn minder biopten nodig. Hoe minder biopten we moeten nemen, hoe prettiger dat is voor de patiënt.

De kans op complicaties, zoals een grote bloeduitstorting, is hierdoor ook kleiner. Een grote stap voorwaarts voor alle vrouwen die wegens kleine verkalkingen een biopt moeten ondergaan.”

"De gevormde compressieplaten hebben het onderzoek voor mij dragelijk gemaakt."

Mevrouw Schipper (52 jaar) had tot voor kort nog nooit een borstonderzoek ondergaan, ondanks de oproep die ze kreeg vanuit het landelijke bevolkingsonderzoek.

“Ik hoorde verhalen over hoe pijnlijk het onderzoek was en zag er tegenop. Totdat ik begin januari een bobbeltje in mijn rechterborst voelde en ik er niet meer onderuit kon. Voor mij was het een geluk bij een ongeluk dat Ikazia net dit nieuwe mammografie-apparaat in gebruik had. Dat gaf vertrouwen.

De laborante die de mammografie maakte, was erg empathisch. Ik ging uiteindelijk heel ontspannen het onderzoek in.

De uitslag was gelukkig goed, ik bleek een cyste in mijn borst te hebben. Een biopt was niet nodig.

Natuurlijk is zo'n onderzoek nooit prettig, maar het is mij meegevallen. Ik weet niet hoe ik het had ervaren zónder gevormde compressieplaten, maar de gevormde compressieplaten hebben het onderzoek voor mij in ieder geval dragelijk gemaakt.

Een volgende oproep voor het bevolkingsonderzoek zal ik zeker niet meer negeren.”

"Trots dat we het borstonderzoek zo comfortabel mogelijk kunnen maken."

“We zijn trots dat we dit nieuwe mammografiesysteem, inclusief modern biopsiesysteem in Ikazia kunnen aanbieden om het borstonderzoek waar mogelijk zo comfortabel mogelijk te maken voor onze patiënten”, besluit de heer Stoutjesdijk.