Contact Spoed
Tekstgrootte

Met slimme echo nauwkeurigere diagnose eierstokkanker

In Nederland krijgen ieder jaar zo’n 1200 vrouwen de diagnose eierstokkanker te verwerken. Een snelle en nauwkeurige voorspelling van goed- of kwaadaardigheid van een gezwel in of aan de eierstok is van groot belang. In het Ikazia Ziekenhuis maken we als eerste ziekenhuis in Nederland gebruik van een echotoestel met een ingebouwd voorspellingsmodel (ADNEX model) waarmee je een nóg nauwkeurigere diagnose van eierstokkanker kunt geven dan voorheen mogelijk was.

ADNEX spreekuur

Gynaecoloog Dr. J. Kaijser ziet wekelijks verschillende patiënten met eierstokafwijkingen op zijn speciale ADNEX spreekuur op de polikliniek Gynaecologie. Dr. Kaijser: "De meeste eierstokgezwellen zijn gelukkig goedaardig, groeien niet of nauwelijks of gaan vanzelf weg. Maar als er wél een kwaadaardigheid te zien is, moet de behandeling zo snel mogelijk starten in een speciaal oncologisch centrum. Een nauwkeurige diagnose is dus van groot belang.”

Intelligent echotoestel

Om een diagnose te kunnen stellen, maakt dr. Kaijser een echo van de eierstokken op de polikliniek Gynaecologie. Dr. Kaijser: “Met het geïntegreerde voorspellingsmodel kunnen we deze diagnose als het ware toetsen en een nóg nauwkeurigere voorspelling geven van eierstokkanker. 

Het voorspellingsmodel bestaat onder andere uit een aantal meetbare echokenmerken die de arts controleert tijdens het maken van de echo. De uitkomsten noteert hij in het model. Op basis hiervan wordt berekend of het gezwel goed- of kwaadaardig is. 

Ook het type kwaadaardigheid is met behulp van dit model te voorspellen. Gaat het bijvoorbeeld om een borderline kwaadaardigheid, kanker in een vroeg stadium, gevorderde eierstokkanker of uitzaaiingen van een andere kanker naar de eierstokken. 

We zijn vereerd met dit ‘intelligente’ echotoestel te kunnen werken om de patiënt nog betere zorg te kunnen bieden.”

Ervaring mevrouw Kins-Oostrum

Mevrouw Kins-Oostrum had een gezwel bij haar eierstokken en kwam op het spreekuur bij dr. Kaijser voor een echo. “Ik bleek een gezwel van 10 cm te hebben. Daar schrik je wel even van. Het ADNEX model voorspelde dat het gezwel goedaardig is. Over de verschillende behandelmogelijkheden volgde nog een aanvullend overleg. Dr. Kaijser is een fijne arts. Hij legde alles goed uit en ik mocht meekijken op het scherm. Het is fijn te weten waar je aan toe bent als er een afwijking wordt geconstateerd. Daar helpt dit model zeker bij.”