Contact Spoed
Tekstgrootte

Nieuwe samenwerking in de regio voor patiënten met chronisch hartfalen (hart problemen)

Cardiologen van verschillende ziekenhuizen in de regio hebben besloten meer te gaan samenwerken in de zorg voor patiënten met hartfalen. Deze groep patiënten wordt steeds groter waardoor de vraag voor zorg ook groter wordt.

Patiënten met hartfalen

Bij patiënten met hartfalen wordt de gezondheid langzaam slechter. Het hart werkt minder goed en kan daardoor het bloed minder goed rond pompen. De organen en spieren krijgen dan niet genoeg zuurstof en niet genoeg voedingsstoffen om goed te kunnen werken. Vocht kan zich dan gaan verzamelen in de longen, buik, benen en enkels.

De klachten gaan niet meer weg en slechtere fases wisselen af met betere fases. Patiënten komen daardoor vaker in het ziekenhuis en hebben veel zorg nodig.

Doel van samenwerking

Het samenwerken in de regio heeft verschillende doelen:

  • Het maken en invoeren van één en hetzelfde zorgpad hartfalen in de regio. Een zorgpad is een overzicht met alle stappen in het zorgproces. In dit zorgpad worden betere afspraken gemaakt over het doorsturen van patiënten naar verschillende zorgverleners.
  • Het invoeren van een vast overleg in de regio voor patiënten met blijvende en steeds slechter wordende klachten. 
  • Het verbeteren van het delen van informatie binnen de regio. 
  • Het delen van kennis en ervaringen over nieuwe behandelingen voor patiënten met blijvend hartfalen. 
  • Het verbeteren van de ervaringen en voorlichting voor patiënten met blijvend hartfalen. 
  • Het verbeteren en vernieuwen van de zorg door samen wetenschappelijk onderzoek te doen.

Samenwerkende ziekenhuizen

De ziekenhuizen die gaan samenwerken zijn: Ikazia Ziekenhuis, Admiraal de Ruyter Ziekenhuis, Albert Schweitzer ziekenhuis, Bravis, Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, IJsselland Ziekenhuis, Van Weel Bethesda en de Rivas Zorggroep.