Contact Spoed
Tekstgrootte

Polikliniek Ridderkerk-Slikkerveer: doelmatige topzorg dichtbij huis

Zorg in de buurt, in een moderne polikliniek waar meerdere zorgverleners intensief met elkaar samenwerken: dàt is de kracht van polikliniek Ridderkerk-Slikkerveer. U kunt hier snel terecht, waarbij consult en behandeling soms al op dezelfde dag kunnen plaatsvinden. Wat een fijne service van het Ikazia Ziekenhuis!

Trots op het team in Ridderkerk-Slikkerveer

“Net als alle andere zorgverleners hebben we een pittige periode achter ons,” vertelt Joke van der Valk, teamleider van polikliniek Ridderkerk-Slikkerveer. “Halverwege maart moest onze polikliniek vanwege het coronavirus gesloten worden, op 18 mei konden we weer open. 

Voor de veiligheid van patiënten en medewerkers hebben we onze manier van werken aangepast aan de hand van de RIVM-richtlijnen. Hiervoor zijn op de polikliniek en in de spreekuren diverse aanpassingen gemaakt. Een flinke klus, maar ons team ging er helemaal voor. Als teamleider ben ik daar echt trots op.”

Moderne polikliniek

Inmiddels kunnen patiënten weer volop terecht in deze moderne polikliniek, een gezamenlijk initiatief van Ikazia en het Medisch Specialistisch Bedrijf Ikazia (MSBI; hierin zijn de vrijgevestigd medisch specialisten verenigd die werkzaam zijn in Ikazia). 

In de polikliniek zijn vier spreek-/onderzoekskamers, twee behandelruimtes en een ruimte voor röntgenonderzoek en vaatonderzoek. Dertien verschillende specialismen houden hier hun spreekuur, waarbij samenwerking, flexibiliteit en aandacht voor de patiënt centraal staan. 

“Sommige specialismen werken intensief samen in zogeheten zorgstraten, waarin consulten en aanvullende onderzoeken - zoals bloedprikken of röntgenfoto’s - zo veel mogelijk op één dag gepland worden,” legt Joke uit. “Een eventuele ingreep kan soms op dezelfde dag plaatsvinden of op korte termijn gepland worden. Dat scheelt patiënten extra bezoeken, wel zo prettig.”

Zorgstraten

“Er zijn vijf zorgstraten opgezet,” zegt Channah Hamerslag, directeur MSBI. 

“In de zorgstraat Carpaal Tunnelsyndroom (CTS) werken de plastisch chirurg en hand- en polschirurg nauw samen met de neuroloog en vaatlaborant; bij de zorgstraat OSAS is er intensieve samenwerking tussen KNO-arts, longarts en OSAS-consulent. De ‘Vaatstraat’ is gericht op vaat- en wondproblematiek, hierin heeft de internist veel contact met de vaatchirurg en vaatlaborant. Op het gebied van onder andere darmproblematiek is er de Gastro-Enterologie (GE)-MDL zorgstraat, waarvoor de GE-chirurg en MDL-arts op dezelfde dag consulten houden.

Onze nieuwste zorgstraat is gericht op knieoperaties bij orthopedie: na een afspraak bij de orthopeed kan meteen een röntgenfoto gemaakt worden. Is een operatie noodzakelijk, dan kan de patiënt diezelfde middag in Ridderkerk-Slikkerveer bij de anesthesist terecht voor een pre-operatieve screening. Daarna kan snel een operatie worden ingepland. Dat werkt heel efficiënt, patiënten weten meteen waar ze aan toe zijn.”

Korte lijnen en flexibiliteit

Naast geplande zorgstraten zijn er ‘onzichtbare’ straten ontstaan, zowel tussen specialisten onderling als met de andere zorgverleners in het Gezondheidscentrum waar de polikliniek gevestigd is. 

Channah: “De lijnen zijn kort, de mensen flexibel, samen willen we de zorg beter maken. Als je letterlijk en figuurlijk zo dicht bij elkaar staat, stap je makkelijk bij elkaar binnen. Even advies vragen over een andere patiënt, ter plekke bij een collega meekijken, zo’n spontane samenwerking is hier geen probleem. Omdat er in deze ontspannen werkwijze genoeg mogelijkheid is om patiënten goed te kunnen informeren, leiden de zorgstraten vanzelf tot veel interactie met de patiënt. Dat wordt echt gewaardeerd.”

Er zijn voor andere dat is vanzelfsprekend

Joke tot slot: “Die flexibiliteit kreeg in maart en april een extra dimensie. Toen de polikliniek Ridderkerk-Slikkerveer vanwege het coronavirus gesloten was, zijn onze medewerkers direct op verschillende afdelingen in Ikazia ingezet. Dat typeert ons team en trouwens alle medewerkers van Ikazia. Er zíjn voor anderen, dat is vanzelfsprekend.”