Contact Spoed

Snaq- en in Ikazia

Herinnert u zich nog de AD top 100? Ikazia stond daarin op de tweede plaats. Het is alweer een tijd geleden maar de punten waarop ziekenhuizen beoordeeld werden blijven actueel en laten goede zorg in de basis zien. Eén van de criteria is ‘ondervoeding’. Ondervoeding vertraagt het herstel. Goed en vooral genoeg eten is daarom belangrijk.

Herinnert u zich nog de AD top 100? Ikazia stond daarin op de tweede plaats. Het is alweer een tijd geleden maar de punten waarop ziekenhuizen beoordeeld werden blijven actueel en laten goede zorg in de basis zien. Eén van de criteria is ‘ondervoeding’. Ondervoeding vertraagt het herstel. Goed en vooral genoeg eten is daarom belangrijk.

Diëtiste Monica van Nielen vertelt: "Op de verpleegafdeling wordt gesnackt of eigenlijk ge-snaq-t. SNAQ is een vragenlijst die voor iedere patiënt bij opname ingevuld wordt. Dat invullen gebeurt digitaal en wanneer de score drie of hoger is worden wij meteen op de hoogte gesteld. We bezoeken de patiënt en berekenen de voedingsbehoefte. Als de behoefte groter is dan wat de patiënt eet, geven we een speciaal dieet. Daarbij kijken we naar de korte termijn en de lange termijn. Het is belangrijk dat de patiënt in het ziekenhuis, maar ook later thuis genoeg voedingsstoffen binnen krijgt."

Hoe houd je bij wat de patiënt eet?

Met de voedingscorelijst houden de verpleegkundigen en voedingsassistenten bij wat de patiënt eet. Op de scorelijst staan de producten die je in het ziekenhuis kunt eten en drinken. Achter ieder product staat een aantal punten. Zo levert een bruine boterham 1 punt op, chocolademelk 2 en een gehaktbal 2,5. Vrouwen moeten minimaal 17 punten per dag halen en mannen 20. Wanneer zij dit niet halen met gewone voeding, kan het nodig zijn om energieverrijkte producten of vloeibare voeding (dieetpreparaat) te geven.

Het menucomité

Naast de diëtisten spelen ook de voedingsassistenten, de kok en het keukenpersoneel een heel belangrijke rol. Monica vertelt: "Met elkaar bespreken wij het ziekenhuismenu in de menucommissie. Daar kijken we naar de samenstelling van het menu en de keuze van de producten." Zo zorgen we met elkaar voor lekker, gezond en voldoende eten.