Contact Spoed
Tekstgrootte

Spiersparende operatietechniek voor heupprothese

Heeft u een versleten heup? Een orthopedisch chirurg kan u dan adviseren om een nieuwe heup te laten plaatsen. In het Ikazia Ziekenhuis kunt u vanaf zomer 2017 geopereerd worden met behulp van een spiersparende operatietechniek. Bij deze ‘voorste benadering’ wordt u in rugligging geopereerd.

Snel op de been

Orthopedisch chirurgen Campo en Doorgeest zijn opgeleid om de voorste benadering uit te voeren: "Bij deze operatietechniek worden geen spieren losgemaakt, waardoor er minder spierschade is. Ook kan beter gekeken worden naar de beenlengte, waardoor de kans op een verschil in beenlengte zeer klein is. 

Na de operatie heeft de patiënt minder pijn en de kans op ‘mank lopen’ is minimaal. Ook worden minder leefregels meegegeven. Fietsen kan meestal al na 6 weken bijvoorbeeld. 

We zijn blij dat we deze operatietechniek aan kunnen bieden om patiënten zo snel mogelijk weer op de been te krijgen en het ziekenhuisverblijf te verkorten."

Zes weken later wandelde ik al 10 km

De heer van Egmond (86 jaar) heeft op 10 augustus een nieuwe heup gekregen in het Ikazia Ziekenhuis. Doorgeest gebruikte hiervoor de voorste benadering. 

"Ik ben heel tevreden over het ziekenhuis en mijn behandeling. Zes weken na de operatie wandelde ik al 10 km zonder krukken".

Samen met de patiënt kijken of deze techniek geschikt is

Patiënten met heupklachten kunnen na verwijzing door de huisarts terecht op de polikliniek Orthopedie in het Ikazia Ziekenhuis. We bekijken graag samen met de patiënt of deze nieuwe techniek voor hem/haar geschikt is.