Vijf vragen en antwoorden over het RS-virus
1. Wat is het RS-virus?
Het RS-virus is een virus dat ontstekingen kan veroorzaken in de longen.
Vroeger dachten we dat het RS-virus alleen kwam als de R in de maand zat (in de winter) en dat dit met de lagere temperatuur te maken had.
Sinds corona merken we dat het RS-virus ook in de zomer kan voorkomen. Waarschijnlijk komt het, net als bij de griep, wel vaker voor in de koude maanden. Dit komt omdat mensen dan meer binnen zitten en vaker dicht op elkaar.

2. Wie kan het RS-virus krijgen?
Iedereen kan het RS-virus krijgen, ook volwassenen. Je kunt het meerdere keren krijgen en er dus ieder jaar opnieuw ziek van worden.
Je kunt het bijna niet voorkomen. Hele kleine druppels van het virus kunnen via je handen in je mond komen. Je kunt de druppeltjes ook via de lucht inademen. Druppeltjes van het RS-virus komen in de lucht als mensen hoesten, niezen en praten.
Goed je handen wassen helpt een beetje. Het dragen van een mondkapje kan ook helpen.
3. Welke klachten veroorzaakt het RS-virus?
Gezonde mensen en grotere kinderen worden meestal 'alleen' verkouden van het RS-virus. Jonge kinderen tot twee jaar, ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen door het virus een ontsteking in de longen krijgen. Dit zorgt voor hoesten en benauwdheid.
Door de benauwdheid gaan kleine kinderen vaak minder goed drinken.
Je kunt door het RS-virus ook koorts en diarree krijgen.
4. Is het RS-virus gevaarlijk?
Voor kleine baby's onder de zes weken of die met een slechte gezondheid (bijvoorbeeld extreem te vroeg geboren of met een aangeboren hartafwijking) kan het RS- virus gevaarlijk zijn.
Door de benauwdheid kunnen baby’s oververmoeid raken. Deze baby's hebben soms hulp nodig bij het ademhalen. Dit gebeurt op de Intensive Care (IC). Door het RS-virus kunnen sommige hele jonge baby’s ook ademstops krijgen. Ook zij moeten dan op de IC hulp krijgen bij het ademhalen.
5. Wat kun je doen als je kind het RS-virus heeft?
Helaas is er geen behandeling voor het RS-virus. Het moet vanzelf over gaan.
Baby’s halen veel adem door hun neus, als die verstopt zit, krijgen ze het snel benauwd. Spoel de neus daarom goed met neusspray of neusdruppels met zout erin. Deze neusspray of neusdruppels kun je bij de drogist halen.
Je kunt ook van de huisarts een neusspray (xylometazoline) krijgen. Deze neusspray zorgt ervoor dat de slijmvliezen in de neus minder dik (gezwollen) zijn.
Als een kindje erg benauwd is, kunnen we in het ziekenhuis zuurstof geven. Als een baby te weinig drinkt, kunnen we ook voeding via een slangetje in de neus (sonde) geven. Dit gebeurt totdat het weer beter gaat.
Meestal zijn de RS-klachten de eerste vier tot vijf dagen het ergst. Daarna knappen kinderen vaak weer op. Het hoesten kan wel twee tot vier weken duren.