Contact Spoed
Tekstgrootte

Vijf vragen en antwoorden over oorsuizen

In Nederland hebben 1 tot 2 miljoen mensen last van oorsuizen. Van de jongeren in Nederland heeft 20 procent last van oorsuizen. Dit komt vaak door luisteren naar harde muziek of uitgaan. Maar wat is oorsuizen en hoe kun je het voorkomen? KNO-arts Emiel Kop beantwoordt de vijf meest gestelde vragen over deze aandoening.

1. Wat is oorsuizen?

Het medische woord voor oorsuizen is tinnitus. Dit is een aandoening waarbij je een geluid hoort dat er niet is. Het kan piepen zijn of een suis. Sommige mensen beschrijven het als een droger die aanstaat.

2. Wie kan oorsuizen krijgen?

Iedereen kan oorsuizen krijgen. Als we ouder worden dan wordt het gehoor slechter. Dit gehoorverlies kan tinnitus klachten geven.

Ook jonge mensen kunnen deze klachten krijgen. Door lawaai kan schade ontstaan met tinnitus als gevolg. Bij jonge mensen gaat het soms na een paar dagen of weken over. Het is wel een ‘waarschuwing’. De lawaai waar je mee in aanraking bent gekomen, was te hoog en blijkbaar ben je daar gevoelig voor.

3. Wat zijn de klachten van oorsuizen?

Vooral als het stil is een geluid horen wat er niet is. Soms gaan mensen zoeken naar de oorzaak; is er iets in het gebouw of bij de buren?

4. Hoe ontstaat oorsuizen?

Vaak wordt tinnitus plotseling ontdekt. Dit kan zijn door trauma, stressvolle situaties of door met harde geluiden in aanraking te komen. Het kan ook zomaar optreden. Doordat iemand nu extra let op het oorsuizen, kan de heftigheid van tinnitus toenemen. Soms kan dit weer spanningen of stress opleveren. Hierdoor komt de tinnitus nog duidelijker naar voren.

Als er minder aanbod is van geluid aan de hersenen wordt er in delen van de hersenen zelf het gevoel van geluid gemaakt. Als het aanbod toeneemt, bijvoorbeeld door het gebruik van een gehoorapparaat, dan kunnen de klachten van tinnitus afnemen.

5. Wat is de behandeling voor oorsuizen?

Voorkomen is beter dan genezen. Oppassen met harde geluiden maar ook langere tijd in aanraking komen met minder harde geluiden kan schade geven.

Een tikkende klok in de slaapkamer of zacht geluid op de achtergrond (radio) kan de klachten verminderen.

Soms is er verder onderzoek nodig. Dit beoordeelt de KNO-arts aan de hand van de klachten, het KNO-onderzoek en de hoortest. Als het nodig is, kan de KNO-arts u ook doorsturen naar een speciaal tinnitusteam van een Audiologisch Centrum. Dit is een centrum gespecialiseerd in onderzoek en advies bij gehoorproblemen.

Op internet staan allemaal nare verhalen maar tinnitus kan ook overgaan. Of je kunt eraan gewend raken, met af en toe nog een ‘slechte dag’.