Contact Spoed
Tekstgrootte

Vijf vragen en antwoorden over Schurft (scabiës)

Op de polikliniek Dermatologie in Ikazia komen de laatste tien jaar steeds meer mensen die de besmettelijke ziekte schurft (scabiës) hebben.
De afgelopen maanden is er weer een flinke groei in het aantal gevallen van schurft. Vooral in studentenhuizen, asielzoekerscentra en verpleeghuizen komen scabiës besmettingen vaak voor. De groei van deze besmettelijke ziekte is zelfs in het nieuws geweest. Maar wat is schurft precies en hoe kun je het voorkomen? Physician assistant in opleiding, Hannah Stam de Jonge beantwoordt de vijf meest gestelde vragen over deze ziekte.

1. Wat is schurft?

Schurft, ook wel scabiës genoemd, is een besmettelijke huidaandoening. Deze huidziekte ontstaat door besmetting met een beestje dat schurftmijt heet.

Doordat deze mijt gangetjes graaft in de huid, ontstaat er een gevoel van jeuk. Soms kun je ook pijnklachten krijgen. De mijt laat poep en eitjes achter. Hierdoor kan de huid overgevoelig raken. Je kunt daardoor erge jeuk krijgen.

2. Wie kan schurft krijgen?

Iedereen kan het krijgen. Door in goede hygiëne te leven, is de kans kleiner dat er schurft ontstaat. Maar het voorkomen van deze infectie lukt niet altijd. Je kunt het ook meerdere keren krijgen.

Schurft ontstaat door contact met iemand die schurft heeft. Als er langer dan 15 minuten contact is met iemand met schurft, kan het worden overgedragen. Met contact wordt lichamelijk contact bedoeld, denk bijvoorbeeld aan seksueel contact. Maar je kunt ook schurft krijgen van besmet beddengoed, ondergoed of andere kleding. Als je besmet bent, hoef je hier niet meteen iets van te merken. De klachten kunnen pas na twee tot zes weken ontstaan

De ziekte komt vaak voor waar veel mensen bij elkaar leven in een kleine ruimte, bijvoorbeeld verzorgingstehuizen, studentenhuizen, pensions en hotels. Raak een persoon met schurft niet aan. Gebruik geen beddengoed of kleding van een ander dat niet gewassen is.

3. Welke klachten veroorzaakt schurft (scabiës)?

Veel jeuk, vooral ’s nachts of als het warm is. Jeuk kan over het hele lichaam ontstaan en steeds erger worden. Er ontstaan rode plekjes, bultjes, blaasjes en streepjes op de huid. Waar de schurftmijt gangetjes graaft, ontstaan de zogenaamde ‘gangetjes’.

Soms kun je ook pijnklachten krijgen waar de schurftmijten de huid kapot hebben gemaakt. Door het krabben kunnen de meeste patiënten in de nacht niet voldoende tot rust komen.

4. Is schurft een gevaarlijke ziekte?

Het is niet gevaarlijk om schurft te hebben. Wel is het een erg lastig probleem, waar mensen zich vaak voor schamen. Ook is het vaak een hele klus om het gehele gezin mee te behandelen en al het beddengoed, de kleding in de warme was te doen.

Dit is wel nodig om te voorkomen dat er opnieuw een besmetting plaats vindt.

5. Hoe wordt schurft behandeld?

Schurft kan worden behandeld met crème of tabletten. Vaak wordt behandeld met permetrine gel of loxazol crème, of andere smeersels of lotions.

Soms moeten patiënten ook ivermectine tabletten nemen. Dit is vooral als grote groepen mensen besmet zijn geraakt. Het is belangrijk dat ook alle personen waar contact mee is geweest allemaal tegelijk behandeld worden. Alle gezinsleden of contacten moeten vaak direct mee behandeld worden op hetzelfde moment. Allen zo kun je voorkomen dat er iemand opnieuw besmet wordt.

Het kan een moeilijk op te lossen (hardnekkig) probleem worden. De klachten gaan niet zomaar over. Na de behandeling kan de jeuk nog een paar weken blijven, en tijdelijk zelfs erger worden. Soms ontstaat er een irritatie reactie van de huid door de crème of gel.