Contact Spoed
Tekstgrootte

VR-bril helpt ex-coronapatiënten bij verwerking

Sinds kort kunnen genezen coronapatiënten, die op de intensive care hebben gelegen, gebruikmaken van een Virtual Reality-bril. Deze VR-bril helpt bij de verwerking van die periode. Intensivist Anna Schut vertelt er meer over.

Post Intensive Care Syndroom

“Een behandeling op de intensive care (IC) is ingrijpend. Naast lichamelijke klachten hebben patiënten na een IC-opname vaak ook psychische klachten. Veel patiënten ervaren hun verblijf op de IC als traumatisch en dat kan leiden tot het Post Intensive Care Syndroom (PICS),” vertelt Schut. 

“Patiënten met PICS hebben een combinatie van lichamelijke, cognitieve (kennis opnemen en verwerken, denken, geheugen, praten) en psychische problemen (angst, depressie, post traumatisch stress syndroom) waardoor de kwaliteit van leven vermindert.”

Herinneringen vervangen

“Bij corona-patiënten gebeurde er in korte tijd enorm veel. Hun gezondheid ging vaak heel snel achteruit waardoor ze van het één op het andere moment alle controle moesten loslaten. Daarna lagen ze lange tijd aan de beademing. Bij het ontwaken wisten ze niet wat er allemaal was gebeurd en waren de weinige herinneringen die ze hadden, gekleurd door angst of een delier. 

Normale IC-geluiden, van bijvoorbeeld de beademingsmachine, kunnen voor patiënten die op de IC liggen heel beangstigend zijn en leiden tot veel stress en verwarring. Deze angstige, vaak onjuiste herinneringen kunnen bijdragen aan het ontstaan van PICS. We denken dat de VR-bril kan helpen om deze nare herinneringen te vervangen door juiste, veel minder angstaanjagende herinneringen.”

Terug naar de IC

Door de VR-bril gaat de patiënt terug naar zijn IC-opname maar nu in alle rust en met uitleg over wat er met hem en om hem heen gebeurt. Zo is de patiënt als het ware even terug op de intensive care. 

“Als je de bril opzet, lig je in een ziekenhuisbed. Daarna verschijnen mijn collega Heleen en ik in beeld. We rijden het bed naar de IC. Daar aangekomen zie je links en rechts de apparatuur. We leggen uit wat deze doet, welke geluiden ze maken en er wordt meer verteld over beademing en het coronavirus. Ook de arts-assistent verschijnt aan je bed. Het ziet er allemaal levensecht uit. Daardoor zal het voor sommige ex-patiënten best spannend zijn om de bril op te zetten, want je gaat terug naar een heftige tijd. Maar we zien wel dat het helpt. Na het zien van de film geven ex-patiënten aan dat ze nu veel beter begrijpen wat er tijdens hun IC-opname is gebeurd. Herinneringen vallen op de juiste plek. Er is soms ook een gevoel van opluchting omdat de “zwarte gaten” zijn opgevuld."

Bemoedigend

Ook het Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland en het Maasstad Ziekenhuis doen mee aan het onderzoek met de VR-bril bij ex-coronapatiënten. 

Schut: “We bieden alle ex-coronapatiënten aan om deel te nemen aan het onderzoek met de VR-bril, uiteraard op vrijwillige basis. Aan de hand van vragenlijsten willen we achterhalen wanneer het gebruik van de VR-bril het beste resultaat geeft. Is dat bijvoorbeeld drie maanden na opname of pas na een halfjaar? We zitten nog in de onderzoeksfase maar ik ben nu al positief gestemd. De eerste studies zijn bemoedigend. Ik denk echt dat dit mensen kan helpen bij het verwerken van hun tijd op de IC.”

VR-bril-helpt-ex-coronapatiënten-bij-verwerking.jpg