Contact Spoed
Tekstgrootte

Ikazia kleurt weer paars voor Wereld IBD Dag

Op donderdagavond 19 mei, Wereld IBD-Dag, kleurt de toren van het Rotterdamse Ikazia Ziekenhuis paars. Daarmee vragen we aandacht voor de vele mensen die lijden aan IBD (Inflammatory Bowel Disease). IBD is een verzamelnaam voor mensen met de chronische darmontstekingsziekten colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.

In de paarse schijnwerpers voor Wereld IBD-dag

Wereldwijd krijgen gebouwen vandaag paarse schijnwerpers op zich gericht om het bewustzijn rondom chronische darmontstekingsziekten te vergroten. 

Een darmziekte is vaak niet direct zichtbaar, maar kan wel veel invloed hebben op het dagelijks leven van deze patiënten. De klachten wisselen per persoon en kunnen elke dag anders zijn.

Bewustzijn

Mensen met IBD hebben vaak hevige buikpijn en diarree, waardoor ze soms wel tientallen keren per dag en zeer plotseling naar het toilet moeten. Ook zijn ze vaak vermoeid, moeten ze oppassen met eten, altijd controleren of er een toilet in de buurt is en weten ze nooit wanneer de ziekte weer opvlamt. 

Om het bewustzijn rondom deze ziekten te vergroten, is Wereld IBD-Dag in het leven geroepen.

Zorgverleners IBD- team Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam

Beweging

Voor mensen met een chronische darmaandoening is het niet altijd gemakkelijk om voldoende te bewegen. Om bewegen bij IBD-patiënten te stimuleren, starten zorgverleners van het Ikazia Ziekenhuis en het Maasstad Ziekenhuis een wandelgroep in Rotterdam-Zuid. Deze wandelgroep start op 2 juni en komt daarna, 16 weken lang, elke donderdagavond bij elkaar om een uur te wandelen. 

Beweging geeft meer grip op de aandoening en helpt ook om bijkomende klachten tegen te gaan, zoals vermoeidheid en somberheid. Kijk voor meer informatie op www.ibdfit.nl. Op deze website kunnen geïnteresseerde IBD-patiënten zich ook aanmelden voor de loopgroep.