Hanneke - Rollercoaster

Ik heb al eerder beschreven hoe het is om aan de kant van de patiënt de zorg te ervaren, maar dat betrof toen een minder ernstige aandoening. Nu ben ik als een soort mantelzorger/begeleider betrokken bij de diagnose ongeneeslijke kanker van een hele goede vriend.  En dat is echt niet niks. Vandaar dat u even op mijn volgende column moest wachten. En helaas laat ik u hiermee ook weten dat dit mijn laatste verhaaltje zal zijn.

Ik ervaar nu ook wanneer er zo’n diagnose wordt meegedeeld wat dat met mij en dierbare naasten doet. En ik leer hier zóveel van. Ik bemerk bij mezelf bijvoorbeeld dat terwijl de arts of verpleegkundige iets vertelt en uitlegt, ik er soms meteen over nadenk en het probeer voor te stellen in praktijksituaties in mijn hoofd. Maar realiseer mij dan meteen dat ik bij de les moet blijven, want de uitleg/het verhaal gaat verder. Daarom is het goed wanneer er altijd minimaal één begeleider bij de patiënt is. Twee of drie horen toch meer dan één. De betrokkenheid, eerlijkheid van het hele medische team voelt goed. Zo ook de bereikbaarheid. We mogen altijd terecht met vragen.

We hebben meteen een schrift aangelegd waarin alles genoteerd wordt. Het is verbazingwekkend wat je soms vergeet, maar ook wat je wel kunt onthouden. Maar dat ook mijn wereld nu even op zijn kop staat en ik in die rollercoaster zit is een feit. Het is wel fijn om een verpleegkundige achtergrond te hebben. Ik ben vertrouwd met de terminologie en vaktermen. Maar ondanks dat hoor ik ook voor mij vreemde termen. En niets is zo verleidelijk om toch maar even op Google te speuren. Ik realiseer mij hierbij wel dat elke situatie en mens uniek is. Ik vind het heel waardevol dat ik er voor mijn goede vriend en zijn partner kan zijn en ze kan bijstaan in alles. Het verdriet met elkaar delen, maar ook de leuke en soms humoristische momenten. We hebben met elkaar nog een hele weg te gaan en ik hoop dat die nog heel lang mag duren.

Ik vond het leuk om stukjes uit mijn verpleegkundige baan met u te delen. Bedankt voor alle reacties in de afgelopen jaren.

Hanneke