Ikazia koks winnen "Het beste Menu van de Zorg 2013"

Prijswinnende koks: “Eten moet een feest zijn”

De koks van het Ikazia Ziekenhuis zijn de winnaars van ‘Het beste Menu van de Zorg 2013’. Deze wedstrijd daagt koks van ziekenhuizen, verpleeghuizen of verzorgingshuizen uit om een gezond, creatief en smakelijk driegangenmenu samen te stellen binnen het beperkte budget van € 4. “Eten is een belangrijk medicijn voor de patiënt. Het was een uitdaging om ons idee van een goede maaltijd te ‘testen’ in deze wedstrijd.” vertelt Eric-Jan Wissink, hoofd Keuken .

De koks in Ikazia hebben een passie voor eten. “Eten moet een feest zijn. Daarvoor zijn geur, kleur en smaak heel belangrijk.” legt Kok Michael van ’t Hoff uit. Het beste menu voor de zorg, is opgebouwd uit maximaal twee of drie sterke ingrediënten, die gecombineerd worden met kruiden en specerijen. De koks bereidde als voorgerecht pastinaak currysoep met kabeljauw en gamba’s. Het hoofdgerecht was kip tajine, “daarvoor zij wij geïnspireerd en geholpen door onze Marokkaanse collega’s” vertelt Eric-Jan Wissink, hoofd Keuken. Het nagerecht room met dragon, framboos en chocolade.

“Bij het samenstellen van onze gerechten letten we goed op de voedingswaarden, zodat de maaltijd ook bijdraagt aan een sneller herstel. Om hier grip op te houden, koken wij waar mogelijk alle maaltijden helemaal zelf. Met ons menu willen wij een afspiegeling geven van onze maatschappij. Dat houdt in, dat naast Hollandse aardappels, vlees en groente ook Surinaamse Roti, Indiase en Indonesische gerechten in ons ziekenhuis geserveerd worden,” aldus Eric-Jan Wissink, hoofd Keuken.