Joney's Meet & Greet met een Orthopeed

Wil je het geheim van de verkoeverkamer horen?

Joney (5 jaar) brak begin 2017 haar scheenbeen. Dat deed natuurlijk ontzettend pijn. Ondanks dat en haar jonge leeftijd stelde Joney haar behandelend chirurg toen allerlei vragen. ‘Waarom zat haar been bijvoorbeeld nog aan elkaar als het gebroken was?’. Met röntgenfoto’s legde de dokter alles haarfijn uit. De foto’s moesten natuurlijk mee naar huis. Toen de moeder van Joney de oproep voor de ‘Meet & Greet met een orthopeed’ zag op de Facebookpagina van Ikazia, wist ze meteen dat dit iets voor Joney was. Niets was minder waar! Ze vond het geweldig… en sòms een klein beetje spannend!

In de auto op weg naar het ziekenhuis heeft Joney haar vragen voor dokter Campo nog even geoefend. Maar mocht ze de vragen plotseling vergeten zijn, heeft mama ze gelukkig op een briefje staan. “Waarom moet er gips om je been als het gebroken is?” en “Hoe maak je een been weer sterk als er gips omheen heeft gezeten?” zijn vragen die Joney voor de dokter heeft.

Joney is nog nooit op de polikliniek Orthopedie geweest. Campo: “Dit is de plek waar we de patiënt voor het eerst zien en luisteren naar de klachten. Ik kan niet door de huid van de patiënt heen kijken. Als ik wil weten hoe de botjes, spieren en pezen er van een patiënt uitzien, krijg ik hulp van een andere dokter. Campo en Joney brengen een bezoekje aan de Röntgenafdeling. Radioloog Van der Valk laat zien hoe de pols van dokter Campo er van binnen uitziet. Joney kijkt gefascineerd mee op het scherm. Van der Valk: “Kijk als dokter Campo zijn vingers beweegt, zie je hier de pezen die ervoor zorgen dat zijn vingers kunnen bewegen. Als de pezen stuk zijn, moet de patiënt in het gips of worden geopereerd.”

Campo: “Vandaag heb ik een patiënt geopereerd die een nieuwe heup heeft gekregen. Soms zijn de botjes zo versleten, dat we ze moeten vervangen door nieuwe botjes.” Die nieuwe botjes wil Joney maar al te graag zien. Joney mag de verschillende onderdelen van de heup zelf in elkaar zetten. Dat is cool! Als Campo er een röntgenfoto bij pakt, weet Joney precies waar de heup geplaatst moet worden. Een echte arts in de dop!


Na een bezoek aan de polikliniek Orthopedie en Röntgenafdeling, wacht een verrassing op de verkoeverkamer. “Hier komen patiënten als ze net geopereerd zijn”, legt Campo uit. “Wil je het geheim van de verkoeverkamer horen? Hier krijg je ijsjes!” Ook Joney krijgt een raketje. “Zullen we nog even gedag gaan zeggen bij de patiënt die ik vandaag geopereerd heb?”, stelt Campo tot slot voor? Voor de patiënt is het bezoek van Joney een welkome verrassing. Ook bij de andere patiënten op de verpleegafdeling tovert de kleine arts een glimlach op het gezicht. Joney vindt het ook heel gezellig, maar kan niet te lang blijven.. …. Dàn smelt haar ijsje!