Laila's meet en greet met een chirurg

Dat opereren lijkt Laila wel wat! “Er zijn meer meisjes uit mijn klas die dokter willen worden, maar zij mogen niet met een chirurg praten”, zegt Laila Mampaeij (6) trots als ze kennismaakt met dokter Van Well.

Laila kent het ziekenhuis al een beetje door haar moeder die als opleider in Ikazia werkt. Ook de tante van Laila heeft Laila enthousiast gemaakt voor het werk in een ziekenhuis. “Toen ik de oproep voor de Meet & Greet zag, wist ik direct dat dit iets voor Laila was. De tante van Laila is arts op Curaçao. Laila luistert altijd vol bewondering als haar tante vertelt over haar werk”, vertelt Nicolle, de moeder van Laila.

“En dan denk je: dat zou ik ook wel willen leren!”, reageert dokter Van Well. “Zo ging het bij mij ook. Ik wist al vanaf mijn 13e dat ik dokter wilde worden. Toen ik moest kiezen wat voor soort dokter ik wilde worden, wist ik dat ik het leuk vond om te opereren en dingen weer heel te maken.” Dat opereren lijkt Laila ook wel wat. En dan op echte patiënten en niet op poppen zoals mama net liet zien in het skillslab, de trainingsruimte van het ziekenhuis. “Ik heb vandaag vier dingen gegeten”, vertelt Laila trots. “Water, melk een banaan en cruesli!” Een goede basis om aan het werk te gaan. Met een doktersjas én slippers aan gaat ze op pad; een echte zomerdokter!

 

Het meest geïnteresseerd is Laila in gips. Want hoe maak je een arm eigenlijk weer recht als het gebroken is? En hoe doe je dan gips om de arm? En hoe haal je dat er weer af? Dat we een bezoekje gingen brengen aan de gipskamer stond vast. Maar er stond meer op het programma. “Wist je dat alle patiënten die in het ziekenhuis komen een patiëntsticker hebben?”, zegt Van Well. “Dan weten we precies wie ze zijn. Ik heb ook een patiëntsticker. Zullen we die uitdraaien bij de receptie?” Dat vindt Laila natuurlijk hartstikke leuk! En ze boft; er is nog geen foto gemaakt van dokter Van Well: “Gelukt, die kan dan mooi in het dossier van dokter Van Well”, zegt de receptioniste als Laila de foto heeft gemaakt.

Met de patiëntsticker paraat brengen Laila en Van Well een bezoekje aan het nieuwe Vaatlaboratorium. “Hier worden de bloedvaten onderzocht”, zegt dokter Van Well. “Wil je eens zien hoe mijn bloedvaten eruit zien?” Dat wil Laila wel. Het is maar goed dat dokter Van Well haar patiëntsticker bij zich heeft. Onder begeleiding van de dames van het Vaatlaboratorium mag Laila de Duplex gebruiken. Met een speciale gel en een taster kan Laila door de huid van dokter Van Well heen kijken om te zien en horen of ze last heeft van slagaderverkalking. Wat doet Laila dat goed; ze lijkt wel een echte dokter!

Dan is er nog één kamer te gaan: de gipskamer. Wat spannend! Misschien kan er wel een gipsarmpje bij Laila worden gezet. Laila heeft geluk!
Soms mogen kinderen een kleur gips uitkiezen in de gipskamer. Laila vandaag ook. Het wordt natuurlijk roze. Laila vindt roze een hele mooie kleur. De verpleegkundige legt uit hoe het gips roze komt. “Wat is het leuk hier”, zegt Laila. Het wordt nóg leuker als dokter Van Well haar gipsarmpje beschrijft met een mooie wens voor de toekomst: ‘Wat word jij een goede dokter!’ Dan is het tijd om Ikazia en dokter Van Well gedag te zeggen. Op de Spoed Eisende Hulp wordt haar gipsarmpje afgeknipt. “Goed bewaren voor later”, besluit mama!