Ranking / De lijstjes

Wij blijven graag verbeteren!
Aan het einde van ieder jaar komen de ‘lijstjes’ weer voorbij. Ons ziekenhuis kwam verschillende keren in de publiciteit. In Elseviers Beste Ziekenhuizen stond Ikazia in de kopgroep. In de Ziekenhuis Top 100 van het AD zakten we ten opzichte van vorig jaar. ZorgkaartNederland nomineerde ons voor de titel van Meest Patiëntvriendelijke Ziekenhuis van Nederland. En het NIAZ (Nederlands Instituut voor Accreditatie Ziekenhuizen) stelde vast dat onze kwaliteit en veiligheid nog steeds op orde is, waarmee onze NIAZ-accreditatie met vier jaar is verlengd. We kijken graag met u terug op onze ‘scores’ van dit jaar.

Elseviers Beste Ziekenhuizen
Elsevier heeft op 17 november 2016 een vergelijkende lijst gepubliceerd van beste ziekenhuizen in Nederland. Elsevier heeft ziekenhuizen beoordeeld op openbare feitelijke gegevens die door middel van 799 verplichte indicatoren jaarlijks openbaar worden gemaakt. Het eindoordeel rust op 2 pijlers – de patiëntgerichtheid en medische zorg – en geeft aan hoe een ziekenhuis presteert ten opzichte van het gemiddelde van alle ziekenhuizen. Ikazia behoort met 4 van de 4 te behalen bolletjes als eindoordeel tot de ‘kopgroep van ziekenhuizen’. Voor de pijler ‘medische zorg’ behoort Ikazia tot de ‘beste ziekenhuizen’.

AD Ziekenhuis top 100
In de AD top 100 die 5 november 2016 verscheen staat het Ikazia Ziekenhuis op de 35e plaats. Vorig jaar op plaats 6. Dat lijkt een sterke daling. Een aantal van de prestatie-indicatoren, die het AD gebruikt voor het samenstellen van de top 100, wijzigt echter jaarlijks, waardoor een volledige vergelijking met het voorgaande jaar niet mogelijk is. Het AD selecteert 38 prestatie-indicatoren om de top 100 samen te stellen . Deze zijn verdeeld over de zeven thema’s verpleging, opname, hart/vaten, ouderen, oncologie, operaties en patiënten. Bij de beoordeling bleek dat een aantal gegevens van ons ziekenhuis niet bekend was bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Dit heeft onder andere te maken met registratie, hetgeen voor ons zeker een aandachtspunt is. Voor het aanleveren van gegevens hanteren wij de lijn: ‘beter geen gegevens dan positief geschatte gegevens’. Inmiddels zijn onder andere op registratie-niveau verbeteringen doorgevoerd. Daarbij willen we ook opmerken dat als gegevens onbekend zijn dat niet wil zeggen dat het niet goed is; sterker nog op de wel ingevulde onderdelen scoort Ikazia goed. Zoals de beroertezorg, de pacemakers en ondervoeding. Een enkele maal behoort Ikazia niet tot de beste 10 ziekenhuizen, waardoor het ook punten verliest. Ook al wordt wel voldaan aan de landelijke door de beroepsverenigingen zelf aangedragen norm en is dit onderdeel medisch-inhoudelijk dan ook op orde.

Nominatie ‘Meest Patiëntvriendelijke Ziekenhuis’ ZorgkaartNederland
In december 2016  werden  (tijdens het ZorgKaartNederland Gala in Central Studios Utrecht) de patiëntvriendelijkheidsprijzen uitgereikt. Ikazia was één van de vijf genomineerde ziekenhuizen die kans maakte op de titel van ‘Meest Patiëntvriendelijke Ziekenhuis 2016’.  De waarderingen op ZorgkaartNederland vormden de basis voor deze nominatie. De titel ging naar het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, waarvoor onze hartelijke felicitaties. Dat wij als enige ziekenhuis uit de Randstad in de top 5 stonden, ervaren wij ook als een hele mooie waardering. Als ziekenhuis doen we er alles aan om een veilige en prettige omgeving te creëren voor onze patiënten en bezoekers en dat bevestigd te krijgen doet ons goed! 

Bekijk hier het filmpje dat wij maakten naar aanleiding van de nominatie!

NIAZ-accreditatie
In september 2016 is onze kwaliteit en patiëntveiligheid getoetst volgens de internationale Qmentum-normen. Ons ziekenhuis voldoet aan 98 procent van de criteria en dat betekent dat onze NIAZ-accreditatie verlengd is met 4 jaar!

U kunt uw mening, suggesties, vragen, complimenten of klachten te allen tijde aan ons laten weten via:
Ons online patienttevredenheidsonderzoek >>
Deelname aan ons patiëntenpanel >>
Tip en top kaart >>
ZorgkaartNL >>
Klachtenfunctionaris >>

Gisterenavond, tijdens het ZorgKaartNederland Gala in Central Studios Utrecht, werden de patiëntvriendelijkheidsprijzen uitgereikt.
Ikazia was één van de vijf genomineerde ziekenhuizen die kans maakte op de titel van ‘Meest Patiëntvriendelijke Ziekenhuis 2016’.
De waarderingen op ZorgkaartNederland vormden de basis voor deze nominatie.

De titel ging gisteren naar het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, waarvoor onze hartelijke felicitaties. Dat wij als enige ziekenhuis uit de Randstad in de top 5 stonden, ervaren wij ook als een hele mooie waardering. Als ziekenhuis doen we er alles aan om een veilige en prettige omgeving te creëren voor onze patiënten en bezoekers en dat bevestigd te krijgen doet ons goed!