Contact Spoed
Tekstgrootte

Zorg voor energie

In de zorgsector gebruiken we veel energie. Dat willen we veranderen. Daarom doet Ikazia mee aan de landelijke campagne ‘Zorg voor energie’. Zorginstellingen denken met elkaar  na over mogelijkheden om energie te besparen. Dit doen we natuurlijk voor het milieu. Maar daarnaast levert energie besparen ook geld op. Geld dat we kunnen besteden aan andere duurzame projecten en aan betere zorg. 

Warmte-koude opslag

Een manier om energie te besparen is de warmte-koude opslag, die momenteel gerealiseerd wordt. De warmte-koude opslag pompt bij warm weer koud water uit de grond en bij koud weer wordt er warmte uit de grond gepompt. Daarmee kan het gebouw gekoeld of verwarmd worden, dit is veel milieuvriendelijker dan het gebruik van gewone koelmachines en verwarming.

Warmtewiel

Ook met behulp van een warmtewiel in het ventilatiesysteem beïnvloedt Ikazia de temperatuur op energiezuinige wijze. ‘s Winters komt de koude lucht van buiten door het wiel naar binnen, in het wiel wordt de lucht opgewarmd door de warme lucht die uit het gebouw komt. Hiermee hergebruikt Ikazia de warmte uit het gebouw om de koude lucht op te warmen.‘s Zomers werkt dit proces andersom.

Het ziekenhuis maakt ook gebruik van zonnepanelen en HR++ glas dat bekend staat om de uitstekende isolerende werking.

Voor regiobreed bewustzijn van energieverbruik door zorginstellingen, heeft een aantal ziekenhuizen begin dit jaar een intentieverklaring ondertekend. Met die ondertekening beoogt Ikazia, door uitwisseling van kennis en ervaring over energiebesparing, een samenwerking waarin wij met elkaar zorgen voor energie.