Contact Spoed
Tekstgrootte

Voor en na behandeling in Wond Expertise Centrum “Er is heel veel zorg aan mij besteed”

Het laatste korstje is inmiddels van haar been verdwenen. De grote wond die maar niet wilde helen, is dicht. Mevrouw Marianne van Gent (78) is opgelucht en kijkt tevreden terug op de hulp die zij daarbij kreeg van het Wond Expertise Centrum (WEC) van Ikazia. 

“Zij hebben alle tijd voor mij genomen en goede adviezen gegeven. De verpleegkundig specialist was heel attent en vriendelijk.”

"Ik vond het vooral fijn dat er eindelijk goed naar de wond gekeken zou worden"

Mevrouw van Gent uit Rhoon slikt bloedverdunners en als ongewenste bijwerking daarvan heeft zij forse bloeduitstortingen op haar benen. “Aan het begin van de zomer stootte ik één van deze plekken open en er ontstond een wond die maar niet wilde dichtgaan. Dat komt ook door mijn diabetes. Je weet dan niet wat je boven het hoofd hangt.

De wond werd groter en ik wilde boven alles een ‘open been’ voorkomen. De huisarts verwees mij naar het Wond Expertise Centrum. Ik was eerst heel verbaasd want ik wist niet van het bestaan maar ik vond het vooral heel fijn dat er eindelijk goed naar de wond gekeken zou worden.”

Advies om nieuwe wonden te voorkomen

In het WEC van Ikazia werken verschillende specialisten samen, zoals een vaatchirurg, dermatoloog, verpleegkundig specialist, een internist en diabetesverpleegkundige, om blijvende wonden te genezen.

Daarnaast geven zij advies om nieuwe wonden te voorkomen.

In het ziekenhuis

“In het ziekenhuis is de wond goed schoongemaakt door de verpleegkundig specialist”, vertelt Marianne van Gent. “Ik kreeg complimenten over de manier waarop ik de wond zelf verbonden had.

Het advies was wel om geen droge gaasjes meer te gebruiken omdat deze aan de wond kunnen hechten en bij verschonen de wond dan weer openhalen.”

Verschillende gaasjes

Gedurende de behandeling werden verschillende gaasjes toegepast. “Eerst gewoon vet gaas maar omdat de wond erg vochtig bleef, zijn daarna ook speciale vocht opnemende gaasjes gebruikt. Een droog gaas met een laag die - als deze vochtig wordt gemaakt - in een gel verandert waardoor het toch makkelijk van de wond kan worden gehaald. Resultaat was dat de wond langzaam maar zeker herstelde.

Ik heb de wond op mijn been steeds gespoeld en in de zon gedroogd. Dat is altijd goed. Zo werd de wond droger en is hij uiteindelijk helemaal dicht gegaan.”

Mevrouw van Gent is erg te spreken over de behandeling bij het WEC. “Een vriendin van mij ging steeds mee naar het ziekenhuis en ook zij vond dat wel heel veel zorg aan mij werd besteed.

"Iedereen was erg attent en de behandelingen waren vindingrijk"

Iedereen was heel attent en de behandelingen waren vindingrijk.”

Ter voorkoming van de bloeduitstortingen op haar benen zou Marianne van Gent graag stoppen met de bloedverdunners. “Maar de specialist vindt dat niet verstandig. Inmiddels slik ik wel een minder hevige bloedverdunner (Ascal) om een nieuwe wond te voorkomen.”