“Het is leuk om die verschillen tussen hen te zien”

Een te vroeg geboren baby (prematuur) beweegt anders dan een kindje dat op tijd geboren is. Een prematuur heeft bijvoorbeeld meer moeite met buigen omdat de baby kortere tijd opgerold in de buik heeft gelegen en over onvoldoende spierkracht beschikt. Dit buigen is juist heel belangrijk om te kunnen rollen, kruipen en staan. In Ikazia worden alle kinderen die onder de 35 weken geboren zijn daarom beoordeeld en begeleid door de kinderfysiotherapeut. Zo ook de tweeling Maevie en Mason die met 32 weken geboren werd in het Moeder en Kind Centrum van Ikazia.

Tanja Mrkic, kinderfysiotherapeut: “Ik zag Maevie en Mason voor het eerst tijdens hun opname in het ziekenhuis. In het begin doe ik altijd wat testjes om de motorische ontwikkeling van het kindje te beoordelen. Hoe zijn de reflexen? Hoe is de spierkracht? In een latere fase kijk ik welke willekeurige bewegingen een kindje maakt. Grijpt het kind bijvoorbeeld naar een speeltje als je dat naast hem of haar legt. Mason had in het begin een kleine achterstand qua motorische ontwikkeling. Hij had ook een zware start gehad, doordat hij onder andere vruchtwater in zijn longetjes had gekregen. Maar al snel ging hij zijn zus voorbij in ontwikkeling.”

Foto's Kinderfysiotherapeut Tanja Mrkic met baby

Roxanne Roffelsen: “Het is leuk om die verschillen tussen hen te zien. Maevie houdt graag het overzicht. Mason is actiever en grijpt alles wat hij om zich heen ziet. We komen nu om de drie maanden op controle bij de kinderfysiotherapeut in Ikazia. De kindjes worden gecontroleerd op motorische ontwikkeling, maar we krijgen ook allerlei tips mee. Hoe we de kindjes het beste op kunnen pakken bijvoorbeeld. Maevie had in het begin een voorkeurshouding. Van Tanja kregen we tips mee om dit te veranderen.” “Een kindje zoekt bijvoorbeeld contact tijdens het verschonen”, legt Tanja uit. “Door aan de kant te gaan staan waar het kind geen voorkeur voor heeft, wordt die kant automatisch getraind.”

Leroy van Nes: “Het gaat heel goed met Maevie en Mason. We vinden het mooi om te zien hoe sterk ze zijn. Thuis oefenen we veel met hen. Als je kinderen zo vroeg geboren worden, weet je even niet wat je overkomt. Maar we hebben zo’n fijne tijd gehad in het Moeder en Kind Centrum. We verzorgden de kindjes al vrij snel zelf, maar we voelden wel continu dat we het niet  alleen hoefden te doen, dát gevoel was heel fijn.”