Moeder en Kind Centrum

Uw kind verdient de beste start. In het Moeder en Kind Centrum willen wij u en uw gezin de beste zorg geven, op welke afdeling u ook verblijft. De specialismen kindergeneeskunde/neonatologie en gynaecologie/verloskunde werken intensief samen.

Uw gezin staat centraal in de zorg die wij bieden. Op deze pagina's willen wij u vertellen wat u kunt verwachten in ons Moeder en Kind Centrum. Vanaf het moment dat u bij ons komt, werken we gezins- en ontwikkelingsgericht. Wat bedoelen we daarmee? Een impressie ziet u in het onderstaande filmpje.

Het Moeder en Kind Centrum heeft vier afdelingen:

Gezinsgericht

Vader of moeder worden doe je nooit alleen. In gezinsgerichte zorg staan de relaties die gezins- of familieleden met elkaar hebben centraal. Verwachtingen, verantwoordelijkheden en wensen worden met elkaar afgestemd. We werken samen met u én uw gezin en geven duidelijke informatie over de behandeling en zorg. Samen met u bespreken we wat u nodig heeft en maken we afspraken met elkaar over hoe wij de zorg met elkaar (ver)delen. Zo sluit alles aan op de behoeften en mogelijkheden van uw gezin.

Ontwikkelingsgericht

Ontwikkelingsgerichte zorg is zorg die uw baby optimaal ondersteunt in groei en ontwikkeling. Uw kind gaat zich direct aan u als ouder binden; samen gaan jullie een emotionele en fysieke relatie aan. U bent de basis van vertrouwen waarop uw baby zich kan ontwikkelen. Dat gegeven staat centraal in ons Moeder en Kind Centrum. Daarom zijn onze faciliteiten zo ingericht dat u na de bevalling zoveel mogelijk bij uw kind kan blijven. Lees meer over ontwikkelingsgerichte zorg

We doen het met elkaar.

U verblijft in het ziekenhuis omdat u een bepaalde mate van zorg nodig heeft, tijdens en na de bevalling. Ons team heeft alle kennis om u te informeren, ondersteunen, behandelen en begeleiden. Uw wensen en behoeften zijn daarbij ons uitgangspunt. Iedereen is anders. Deelt u daarom altijd al uw wensen en vragen met ons. Alleen zo kunnen wij ervoor zorgen dat u zich veilig en thuis voelt. Meestal kunnen dingen naar wens geregeld worden, soms niet helemaal en dan zullen we samen een oplossing vinden. We gaan er vanuit dat we daarin samen met u en uw partner goed kunnen samenwerken.

Zoveel mogelijk samen

Tijdens een ziekenhuisopname hebben gezinsleden veel steun aan elkaar. Bij de geboorte van een kind ontstaat een nieuw gezin. Het is daarom van belang dat de ‘nieuwe’ ouders rustig kunnen hechten aan de baby en andersom. Onze gezinsgerichte zorg is erop gericht het gezin zoveel mogelijk bij elkaar te laten zijn.

Vóór de geboorte bieden de suites u de rust om u voor te bereiden op de bevalling. Zodra de baby geboren is, leggen wij hem of haar bij moeder op de buik. Moeder en kind kunnen elkaar op hun gemak leren kennen. Onnodig scheiden van elkaar komt niet meer voor, want u wordt (als dit medisch mogelijk is) verzorgd op één kamer. Een 360 graden opname van de geboortesuites ziet u hieronder.

Helderheid

Wij proberen om de zorg samen met u vast te stellen. Daarom krijgt u eerst alle nodige informatie zodat u daar zelf weloverwogen beslissingen over kunt nemen. Dagelijks overleggen we met u. In het Geboortecentrum en op de afdeling Verloskunde is er een slaapbank voor de partner. Zo kunt u alle indrukken en ervaringen samen delen en leren hoe u voor uw baby kunt zorgen