Wond Expertise Centrum

De meeste wonden genezen vanzelf. Soms kan het gebeuren dat een wond juist groter wordt of gaat infecteren. Als u te maken heeft met acute, complexe of lang bestaande wondproblemen dan kunt u terecht bij het Wond Expertise Centrum (oftewel het WEC) van het Ikazia ziekenhuis. Hier werken verschillende specialisten met elkaar samen om ervoor te zorgen dat uw wonden herstellen en genezen. Ook geven we u advies waar u zelf op kunt letten ter bevordering van de genezing dan wel voorkoming van nieuwe wonden.

Welke wonden worden behandeld?

Hoewel de meeste wonden snel en zonder problemen genezen, kan het zijn dat bij sommige wonden de wondgenezing langzamer of gecompliceerder verloopt. Deze wonden vereisen specifieke aandacht. U kunt met alle soorten wonden bij het Wond Expertise Centrum terecht. Enkele voorbeelden van wonden die we behandelen, zijn:

  • Chirurgische wonden (na een operatie);
  • Diabetische voetwonden ten gevolge van diabetes mellitus (suikerziekte);
  • “Open been” wonden ofwel ulcus cruris (ten gevolge van vaatlijden);
  • Decubitus wonden (doorligplekken of drukplekken);
  • Oncologische wonden (ten gevolge van kanker);
  • Wonden na een trauma (zoals na een val of ongeval).

Behandelteam Wond Expertise Centrum

Het behandelteam van het Wond Expertise Centrum bestaat uit een vaatchirurg, dermatoloog, verpleegkundig specialist, wond verpleegkundige, plastisch chirurg, internist, revalidatiearts, diabetesverpleegkundige, podotherapeut en gipsverbandmeester.

Afhankelijk van de oorzaak van de wond of factoren die invloed hebben op de genezing van de wond ziet u een of meerdere specialisten. Daarnaast werkt het  Wond Expertise Centrum intensief samen met huisartsen en (thuis)zorgorganisaties.

Expertise

Naast de behandeling en verzorging van wonden zorgt het  Wond Expertise Centrum ook voor verspreiding van kennis bij andere zorgverleners binnen het Ikazia Ziekenhuis en in de regio. Het  Wond Expertise Centrum werkt vanuit de laatste richtlijnen met betrekking tot wondbehandeling en eventuele onderliggende problematiek. Daarnaast voert het WEC zelf ook wetenschappelijk onderzoek uit met betrekking tot behandelingen voor het bevorderen van de wondgenezing.

Afspraak maken

Uw behandelend arts of huisarts kan u doorverwijzen naar het Wond Expertise Centrum.

Patiënten met de diagnose veneus ulcus cruris worden behandeld op de polikliniek Dermatologie. Bij verdenking ulcus cruris en/of huidafwijkingen aan de benen kan voor een afspraak direct contact worden opgenomen met de polikliniek Dermatologie via telefoonnummer 010-2975023 of 010-2975230. 

Voor overige wondproblemen kunt u van maandag tot vrijdag van 8.00 -16..30 uur een afspraak maken met de polikliniek Chirurgie via telefoonnummer 010-2975220.