Contact Spoed
Tekstgrootte

Orthopedie

Sporten na corona en de lockdown

Door corona en de lockdown hebben veel mensen lang niet kunnen sporten. Hoe pakt u het sporten en bewegen weer op?
De belangrijkste vragen en antwoorden hebben we voor u op een rijtje gezet.

Ik blijf moe na corona, wat nu?

Veel mensen hebben last van moeheid na corona. Ook als de klachten niet heel erg waren of de ziekte kort heeft geduurd. Ook na ziekte door een virus, kan moeheid ontstaan. Uitrusten of slapen werkt niet, de moeheid is er dan ook als u niet actief beweegt. 

Het is nog onduidelijk waarom de moeheid er is. Ook als u al lang last heeft van moeheid, is het advies om toch te bewegen en zelfs te sporten. U kunt dan korter of minder vaak trainen. 

Als u weinig beweegt door de moeheid, gaat uw conditie snel achteruit. U kunt dan minder goed activiteiten en sporten volhouden. Uw klachten worden daardoor alleen maar erger. Onze ervaring is dat met goede training de moeheid minder wordt.

Ik blijf benauwd na corona, wat nu?

Naast moeheid is benauwdheid (niet goed kunnen ademen) de meest gehoorde klacht na corona. Er is nog te weinig bekend over de oorzaak hiervan. 

Vertel het aan uw huisarts als u last blijft houden van het niet goed kunnen ademen. Als het nodig is kan uw huisarts u dan doorsturen naar de specialist in het ziekenhuis.

Hoe bouw ik het sporten weer op?

Veel mensen proberen door te gaan waar ze gestopt zijn met sporten. Meestal lukt dit niet. Ga ervan uit dat u hier twee keer zo lang voor nodig heeft. Heeft u door corona bijvoorbeeld drie weken niet gesport, dan kost het zes weken om weer op te bouwen. Heeft u hele dagen in bed gelegen, dan kan het zelfs drie keer zo lang duren. 

Als het moeilijk gaat, probeer dan rustig en kort te trainen, maar wel vaak. Doe dit bijvoorbeeld drie keer per week of zelfs elke dag een kwartiertje. Het hoeft geen zware training te zijn. Gewoon wandelen is al beter dan helemaal niets doen. 

Het is ook goed om te letten op uw voeding. Eet gezond; minder vet,  meer vezels, meer volkoren en drink minder alcohol. 
Leef regelmatig; slaap voldoende en zorg voor minder stress. Als u rookt, stop dan met roken.

Gaat het nog steeds niet beter? Bel dan uw huisarts.

Hoe voorkom ik blessures?

De meeste blessures ontstaan doordat er te snel of te zwaar wordt getraind. Probeer dit langzaam op te bouwen. Zorg ook altijd voor een goede warming-up.

Sporten in een team is extra zwaar. In een team gaat u sneller over uw grenzen heen en gaat u vaak langer door dan wanneer u alleen traint. Begin daarom met alleen trainen op het veld voordat u in een groep gaat trainen. Gaat u toch direct in een team trainen, houd de training dan kort. 

Denk eraan voldoende te drinken tijdens het sporten, maar ook erna.

Wanneer kan ik weer zwaarder trainen?

Er zijn mensen die zich na een ziekte juist snel weer beter voelen. Toch blijft het advies om na de laatste ziektedag twee weken geen zware training te doen en wedstrijden één maand uit te stellen. 

Activiteiten die tot maximaal 2 uur duren, waarbij u zich niet heel erg hoeft in te spannen, zijn waarschijnlijk geen probleem.

Krijg ik door een zware training minder weerstand?

Er wordt vaak gezegd dat door een zware training de weerstand van uw lichaam minder wordt en de kans op ziekte vergroot. Dit geldt alleen als u teveel traint waardoor er stress ontstaat die niet meer over gaat. Als u een keer zwaar traint, wordt uw weerstand niet minder. Sterker nog, dit verbetert juist uw weerstand. Sporters zijn minder vaak ziek. 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt ook dat een vaccinatie beter werkt (u vormt meer antistoffen) als u gaat sporten na de vaccinatie.

Lukt het niet om het sporten weer op te bouwen na corona? Overleg dan met uw huisarts. Doe dit ook als u een blessure krijgt. Als het nodig is, kan de huisarts u doorsturen naar de orthopeed.

Podcast

Bewegen is gezond, maar in ons enthousiasme willen we vaak te veel, te vaak, te snel.

Onze orthopedisch chirurg dokter Campo vertelt in de podcast van Exxact Barendrecht over zijn vak. Ook geeft hij advies over hoe u het sporten gezond kunt oppakken en blessures kunt voorkomen.
Beluister de podcast door te klikken op de foto hieronder.

Podcast-Campo-over-gezond-bewegen-na-corona-en-blessures-voorkomen-tijdens-het-sporten.jpg
Telefoonnummer
010-297 54 20
Spreekuren
maandag t/m vrijdag
08.00 - 16.30 uur
Polikliniek
Routewijzer (39)

Patiëntenfolders

Algemene folders