Contact Spoed
Tekstgrootte

Geslaagd Schoudersymposium

Speciaal voor huisartsen en praktijkondersteuners organiseert Ikazia jaarlijks symposia en scholingen. Geheel buiten het reguliere programma, werd dit keer op initiatief van Sportgeneeskunde Rotterdam in samenwerking met de vakgroep Orthopedie van Ikazia een scholing georganiseerd geheel gericht op 'de schouder.' Naast huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde waren hierbij ook een aantal enthousiaste fysiotherapeuten aanwezig.

Orthopeed Martin Campo startte met een anatomische opfriscursus van de schouder en spitste zich verder toe op verschillende vormen van ontstaan van instabiliteit. Daarnaast vertelde hij wanneer een patiënt wel of niet in aanmerking komt voor een schouder operatie. Hierbij stonken de meeste huisartsen in de strikvraag wie een grotere kans heeft op een herhaalde luxatie. Dit is namelijk de jongere patiënt, niet de oudere.

Sportarts Robert Rozenberg behandelde de sportgeneeskundige benadering van schouderletsel en de behandel opties. Dit deed hij met behulp van enkele casussen, waarbij ook de NHG standaarden werden besproken. De deelnemers bleken aangenaam verrast over hoeveel nog conservatief te behandelen is.

Parallel aan de colleges werd er in een andere ruimte geoefend met lichamelijk onderzoek. Hier stonden vier oefenbanken met elk een grote poster met de verschillende oefeningen. Hierdoor was er voldoende ruimte voor iedereen om aan de slag te gaan met het lichamelijk onderzoek. Er was veel interactie tussen de huisartsen en de sportartsen van Sportgeneeskunde Rotterdam, Bas Bulder en Carola Dijker, en de orthopeden van het Ikazia Ziekenhuis, Floris Groen en Kamiel Doorgeest. Dit onderdeel werd achteraf het beste gewaardeerd. 

Afsluitend, nadat iedereen beide onderdelen had gevolgd was er nog een inhoudelijke quiz, waarbij de winnaar een uitgebreid sportmedisch onderzoek heeft gewonnen. Dit was de coassistent van de voorzitter van de avond, Matthijs van der Poel, de sportieve huisarts, gefeliciteerd!"

Het was een leuke avond en als het aan Sportgeneeskunde Rotterdam ligt houden we deze erin. Er zijn nog genoeg onderwerpen die we kunnen bespreken in de toekomst. Dank voor alle aandacht, en speciale dank voor Daan van de Leer van het Ikazia ziekenhuis. Tot de volgende keer".