Contact Spoed
Tekstgrootte

Duurzame vitrage gemaakt van afval uit de zee

Wist u dat de vitrage op de nieuwe oncologieafdeling van Ikazia voor 50% bestaat uit plastic afval uit de zee? Je ziet het niet direct, maar deze 'circulaire gordijnen' zijn hartstikke duurzaam! Lees hier meer over dit project, mede mogelijk gemaakt door Vrienden van Ikazia.

Ik zie ik zie wat jij niet ziet, en het is…restafval uit de zee!

In 2019 en 2020 opent de nieuwe vleugel van Ikazia. Hier zijn onder meer de oncologie- en kinderafdeling gevestigd. Op deze afdelingen creëerde het ziekenhuis met hulp van Vrienden van Ikazia en vele sponsoren een prachtige 'healing environment' voor onze patiënten. Hierbij hebben wij niet alleen rekening gehouden met de wensen van onze patiënten, maar ook met de wereld om ons heen.

Gordijnen van aangespoeld plastic, wist u dat dit kon?

Voor de inrichting is daarom zoveel mogelijk gekozen voor duurzame materialen. Eén daarvan is de vitrage, die op drie nieuwe afdelingen voor de ramen hangt. Na uitgebreid onderzoek en testen is hier gekozen voor textiel dat voor 50% bestaat uit gerecycled plastic dat is gevonden op oceaanstranden. Dit is een project genaamd SEA: een methode waarbij gevonden plastic wordt hergebruikt als grondstof voor textiel. Het plastic vormt hierbij de basis voor een circulaire gordijnstof. Niet geheel onbelangrijk, het ziet er ook nog eens prachtig uit! De vitrage bestaat voor zo'n 50% uit zwerfafval uit de zee. Zo krijgt het plastic afval een duurzame herbestemming. Plastic tassen, touw, flessen en visnetten die zijn gevonden op het strand, worden samengevoegd met textiel en krijgen een zachte en luxe uitstraling.

Onopvallend goed voor de omgeving

Op de foto ziet u een behandelruimte op de oncologieafdeling. Oncologiepatiënten bezoeken de dagbehandeling van Ikazia regelmatig voor bijvoorbeeld chemotherapie. In de behandelbox treft een patiënt veel ruimte voor privacy, meegekomen bezoek en natuurlijk daglicht. We zijn blij dat de duurzame vitrage hier -onopvallend- een steentje bijdraagt aan een prettige en schone omgeving!

Dank aan onze partners!

Onze dank gaat uit naar onze leverancier De Ploeg en alle betrokken sponsoren van het healing environment project.