Contact Spoed

Tovertafel | ouderen & dementerenden | 9.000 euro

Een stukje magie in het ziekenhuis! In 2019 doneerde Vrienden van Ikazia een Tovertafel aan de verpleegafdeling van Orthopedie, Gynaecologie en Chirurgie (5A). De Tovertafel is een digitaal speelbord met diverse spelletjes, gericht op oudere patiënten. Dagelijks kunnen zij terecht in de huiskamer op deze verpleegafdeling. Dit project is gerealiseerd in 2019.

Toveren met ouderen

Een Tovertafel is een lang gekoesterde wens van medewerkers van diverse verpleegafdelingen. Inmiddels heeft het ziekenhuis er twee in gebruik. De Tovertafel is een speelse zorginnovatie die ouderen met elkaar en met hun omgeving verbindt en beweging stimuleert. De mooie spellen zijn specifiek voor de doelgroep ontwikkeld en kunnen zowel zelfstandig als onder begeleiding worden gespeeld. Oudere patiënten kunnen elke ochtend terecht in de huiskamer voor een kop koffie, praatje met vrijwilligers of een spelletje. Met behulp van de Tovertafel bieden de huiskamers kwetsbare patiënten afleiding. Ze stimuleren fysieke beweging en helpen sociaal isolement voorkomen. Aantrekkelijke huiskamers dragen zo bij aan een prettig verblijf en sneller herstel van oudere patiënten.

Impact

Sommige oudere patiënten zijn mentaal nog fit, andere minder. Afleiding en beweging doet elke patiënt goed. Patiënten met dementie of psychische problemen kunnen in hun schulp kruipen. De Tovertafel doorbreekt dit op een vernieuwende manier: het nodigt patiënten en iedereen om hen heen uit om samen te spelen met mooie, interactieve lichtprojecties, muziek en spellen. Wat blijkt? Iedereen speelt mee! Geprojecteerde bellen lekprikken, liedjes zingen en woordspelletjes spelen, er is van alles te doen. De Tovertafel is een kastje dat aan het plafond wordt gehangen, boven de eettafel bijvoorbeeld. Het apparaat neemt geen ruimte in beslag en laat de vertrouwde leefomgeving intact. Met een druk op de knop kan het spelen beginnen.

Bedankt!

Dankzij donaties van trouwe donateurs en eenmalige giften kon Vrienden van Ikazia in 2019 een Tovertafel aanschaffen. Dit levert dagelijks mooie momenten op voor kwetsbare oudere patiënten én voor onze vrijwilligers.