Contact Spoed
Tekstgrootte

Triggerfinger (haperende vinger)

Wat is een triggerfinger

Een triggerfinger is het gevolg van een (steriele) ontstekingsreactie van de buigpees of de peesschede van een vinger. De peesschede is de koker waar de pees doorheen glijdt als de vinger wordt gebogen. Door de ontsteking ontstaat er een verdikking in de pees, waardoor deze niet meer soepel door peesschede kan glijden. De verdikking ontstaat meestal aan de basis van de vinger in de handpalm. Soms komt de vinger uiteindelijk helemaal vast te zitten (‘op slot’) en kan deze niet meer gestrekt of gebogen worden. Met hulp schiet de vinger dan weer los en dit bewegingspatroon lijkt erg op dat van een vinger die de trekker van een pistool overhaalt. Vandaar de benaming ‘triggerfinger’. 

Een triggerfinger komt vooral voor bij vrouwen in de leeftijdscategorie van 45 tot 65 jaar. De meest aangedane vingers zijn de ringvinger en de duim. Een triggerfinger komt vaak voor in combinatie met het carpale tunnelsyndroom en Diabetes Mellitus (suikerziekte). 

Klachten bij een tripperfinger

De klassieke klachten van een triggerfinger beginnen met een lichte pijn of irritatie bij het buigen van de vinger of de duim. Bij toename van klachten kan de handpalm pijnlijk worden bij aanraking, daar waar de ingang van de buigpeestunnel zich bevindt. Soms is er een zwelling voelbaar die heen en weer beweegt bij het buigen of strekken van de vinger. Zoals al eerder vermeld blijft de vinger soms in gebogen stand staan en voelt men een klik wanneer deze met hulp weer losschiet.

Behandeling van een triggerfinger

De klachten kunnen met een injectie of met een operatie verholpen worden. Welke behandeling u krijgt hangt af van uw situatie.

Injectie

Als de hapering niet al te ernstig is en minder dan 6-8 weken bestaat, kan uw behandeld arts er voor kiezen om een injectie te geven. Deze injectie wordt aan de basis van de vinger of duim in de handpalm geplaatst en bevat een onstekingsremmer (corticosteroïden) en een kleine hoeveelheid verdovingsmiddel (Lidocaïne). Dit zorgt voor een vermindering van de zwelling in de buigpeestunnel. Na 2-3 maanden wordt het effect van deze behandeling beoordeeld. Zo nodig kan de injectie nog één keer herhaald worden. Bij onvoldoende resultaat kan alsnog gekozen worden voor een operatie. 

Operatieve ingreep
Met een kleine operatie wordt via een snede in de huid (1,5 cm) de peesschede in de lengte richting geopend. Hierdoor ontstaat ruimte voor de peesverdikking. De huid wordt vervolgens gehecht. De ingreep duurt ongeveer 10 -15 minuten en vindt poliklinisch plaats onder lokale verdoving.

Lees voor meer informatie onze folder over de aandoening en behandeling van een Triggerfinger.