Dagbehandeling

Dagbehandeling

U komt voor een onderzoek of een (kleine) ingreep naar de afdeling Dagbehandeling. Na het onderzoek of de ingreep blijft u nog even in het ziekenhuis en aan het einde van de dag gaat u weer naar huis.

Opname dagbehandeling

Samen met u is besloten dat u opgenomen wordt in Ikazia. Wij plannen de afspraak voor u in. U krijgt van ons een bevestiging via e-mail of via een brief. Hierin staan de datum, de tijd en de afdeling waar u zich kunt melden voor uw opname.

Operatie

Wordt u geopereerd? Dan staat u op de wachtlijst. We begrijpen dat het wachten lang kan duren.

Zodra het kan, plannen wij uw operatie in. Wij bellen u kort voor uw operatie om de datum door te geven.

Wilt u van de wachtlijst af of bent u al ergens anders geholpen? Laat het ons weten zodat we een andere patiënt in uw plaats kunnen helpen.

Afspraak

Heeft u nog niks gehoord over uw opname of de operatie? U staat dan nog op de wachtlijst. U hoeft ons hierover niet te bellen. Wij bellen u als er een datum bekend is.

Heeft u nog geen datum voor uw operatie en worden uw klachten erger? Bel dan met de polikliniek waar u behandeld wordt om dit met uw arts te bespreken.

Kunt u niet komen?

Lukt het u niet om te komen op de geplande datum en tijd? Wilt u dit dan zo snel mogelijk aan ons laten weten? Dan kunnen we een andere patiënt helpen op dat moment. Met u maken we dan een nieuwe afspraak.

Het kan gebeuren dat uw opname niet doorgaat, omdat we bijvoorbeeld een andere patiënt met spoed moet helpen. Wij maken dan met u zo snel mogelijk een nieuwe afspraak.

Pre-operatieve screening

Vóór uw operatie heeft u een afspraak bij de pre-operatieve polikliniek. Deze afspraak is op een andere dag dan uw opname. Voor deze afspraak moet u een (digitale) vragenlijst invullen. Deze kunt u vinden in uw patiëntportaal via MijnIkazia. Heeft u deze niet ingevuld dan kan uw afspraak niet doorgaan.

Tijdens deze screening heeft u een gesprek met een apothekersassistente, een intakeverpleegkundige en een anesthesiemedewerker of anesthesioloog.

Gesprek met apothekersassistente

In dit gesprek wordt met u gekeken naar de medicijnen die u gebruikt. Neem alle medicijnen die u gebruikt in de verpakking mee of vraag bij uw eigen apotheek een medicatieoverzicht en neem deze mee.

Intake gesprek

Tijdens dit gesprek krijgt u informatie over:

  • Uw opname in het ziekenhuis.
  • Hoe u zich kunt voorbereiden.
  • Wat u kunt verwachten de dagen na uw opname. Er wordt besproken of u thuis extra hulp nodig heeft, bijvoorbeeld met thuiszorg.

Gesprek met anesthesioloog/ anesthesiemedewerker

Dit gesprek gaat over hoe gezond u bent. Samen met u wordt een plan gemaakt zodat u de operatie zo goed mogelijk doorkomt.

Er worden afspraken gemaakt over de medicijnen die u gebruikt en de manier van verdoving die tijdens uw operatie gebruikt zal worden.

Als het nodig is, maakt de anesthesioloog ook afspraken voor u bij een cardioloog, longarts of andere specialist voor extra onderzoeken.

Heeft u na uw afspraak nog vragen over de verdoving (narcose), dan kunt u contact opnemen met de pre-operatieve polikliniek POP via telefoonnummer: 010-297 57 50

Nuchterbeleid apart toevoegen

'Nuchter' zijn betekent dat uw maag leeg is. Zo wordt voorkomen dat de inhoud van uw maag tijdens de operatie in de luchtpijp en longen terecht komt. Dit kan namelijk ernstige complicaties veroorzaken. Ook als u een regionale verdoving (bijvoorbeeld ruggenprik of verdoving van arm of been) krijgt moet u nuchter komen.

Nuchter zijn

U mag tot 6 uur voor uw opname gewoon eten en drinken.

  • Tot 2 uur voor uw opname mag u alleen nog maar heldere dranken drinken zoals koffie zonder melk of melkpoeder, thee en water. Dus geen melkproducten en geen vruchtensappen.
  • Niet roken, advies is om de avond voor uw opname van 18.00 uur niet meer te roken.
  • Drink en gebruik vanaf 24 uur voor uw opname geen alcohol of andere verdovende middelen zoals drugs.

Patient Journey App

U kunt zich thuis al voorbereiden door het downloaden van de Patient Journey App. Scan de QR-code en u kunt de app gelijk downloaden.

In de app zoekt u het Ikazia Ziekenhuis op en daarna kunt u een behandeling kiezen. Als u een datum heeft voor uw behandeling kunt u deze ook invoeren in de app. Daarna ziet u gelijk alle informatie die voor u belangrijk is.

Wat neemt u mee?

• Een geldig legitimatiebewijs. Neem, als het kan, een identiteitskaart of rijbewijs mee. Heeft u die niet, dan kunt u ook met een paspoort aanmelden.

• Uw medicijnen in de originele verpakking. Neem uw eigen medicijnen op de dag van opname gewoon in op de tijden waarop u dit normaal ook doet. Behalve als uw behandelend arts of anesthesist anders met u heeft afgesproken;

• Makkelijk zittende kleding voor na de operatie;

• Slippers (geen gladde zool);

• Iets om te ontspannen (boek of tablet);

• Toiletspullen zoals deodorant, crème, tandenborstel et cetera;

• Bakje voor uw gebit;

• Bril en of lenzen.

Laat waardevolle spullen thuis

Als u in Ikazia wordt opgenomen kunt u uw persoonlijke spullen bewaren in een kast met pincodeslot. Bij opname wordt aan u uitgelegd hoe het systeem werkt.

Neem geen waardevolle spullen of sieraden mee naar het ziekenhuis.

Ikazia is niet verantwoordelijk bij diefstal of het kwijtraken van uw spullen.