Contact Spoed
Tekstgrootte

Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)

Wat is Carpaal Tunnel Syndroom?

Het Carpale Tunnel Syndroom (CTS) is een aandoening (ziekte) waarbij een van de zenuwen in de pols klem zit. De plaats waar de zenuw klem zit, heet carpale tunnel. 

Deze tunnel bestaat uit handwortelbeentjes en een dwarse polsband (retinaculum flexorum). Door de tunnel lopen de nervus medianus (polszenuw) en negen buigpezen vanuit de onderarm naar de vingers en de duim. 

De beknelling (plaats waar de zenuw klem zit) van de zenuw kan komen als door zwelling van de weefsels in en rond de tunnel de druk in de tunnel erger wordt. 

Klachten bij Carpaal Tunnel Syndroom

Symptomen (verschijnselen) van CTS kunnen nogal verschillen. Zo kunt u last hebben van:

  • Een prikkelend en pijnlijk gevoel of tintelingen in de handpalm of de vingers. Vooral in de duim, wijs- en middelvinger;
  • Een doof gevoel in de handpalm en/of de vingers, vooral in de duim, wijs- en middelvinger.
  • Het gevoel alsof de hand gezwollen is;
  • Een uitstralende pijn naar de onderarm, de elleboog en schouder;
  • Krachtsverlies in uw hand, waardoor u zomaar dingen uit uw handen laat vallen.

Behandeling Carpaal Tunnel Syndroom

Vaak kunnen de klachten zonder operatie worden verholpen. In sommige gevallen helpt het om de zenuw (’s nachts) rust te geven. Een afneembare spalk kan hierbij helpen. Deze kan worden aangemeten op de gipskamer. 

Soms kan uw behandeld arts voor een polsspalk kiezen samen met een injectie. Deze injectie wordt in de palmzijde van de pols geplaatst en bevat een sterke onstekingsremmer (corticosteroïden) en een kleine hoeveelheid verdovingsmiddel (Lidocaïne). Dit zorgt voor een vermindering van de zwelling. 

Als dit allemaal niet helpt is een operatie noodzakelijk. Er wordt een incisie (klein sneetje) gemaakt in de pols aan de handpalmzijde. Het dak van de carpale tunnel wordt gespleten (in de lengte doorgesneden) zodat de zenuw meer ruimte krijgt.

Lees voor meer informatie onze folder over de aandoening en behandeling van Carpaal Tunnel Syndroom.