Contact Spoed
Tekstgrootte

Slikproblemen (Dysfagie)

Slikken lijkt makkelijk, maar is eigenlijk een ingewikkelde samenwerking van spieren en zenuwen. Als spieren of zenuwen in de mond en keel niet goed samenwerken, kunnen slikproblemen ontstaan. Dit wordt ook wel ‘dysfagie’ genoemd.

Slikproblemen kunnen ontstaan door bijvoorbeeld:

  • hersenschade (bijvoorbeeld door een beroerte, ongeluk, tumor);
  • ziekte van de zenuwen (bijvoorbeeld MS, ziekte van Parkinson, A.L.S.);
  • operatie of bestraling in het hoofd en de nek;
  • stress en angst.

Slikstoornissen kunnen lichamelijke- maar ook sociale gevolgen hebben. Lichamelijke gevolgen zijn bijvoorbeeld verslikken, moeite met kauwen, het blijven hangen van voedsel, afvallen of uitdrogen. Een sociaal gevolg van een slikprobleem is dat het plezier in samen met anderen eten en drinken kan verdwijnen.

Wat doet de logopedist?

Eten en drinken is een belangrijk onderdeel in de kwaliteit van leven. Als er een slikprobleem is, kan de logopedist nodige hulp bieden.
De logopedist onderzoekt het slikprobleem en wat de oorzaak daarvan is. Samen met u wordt een plan voor de behandeling gemaakt. Het doel van de behandeling is het eten en drinken zo prettig mogelijk te laten zijn en het risico op verslikken te verminderen.

Tijdens de behandeling worden de spieren getraind die betrokken zijn bij het slikken. Ook geeft de logopedist advies over de beste manier om te zitten en de vorm van het voedsel. Het resultaat van de behandeling hangt af van de soort slikklachten en hoe ernstig deze zijn. Soms blijven er problemen bestaan. Het doel van de behandeling is dan het zo veilig en prettig mogelijk maken van de eet- en drinkmomenten.

Soms is het nodig om extra onderzoek te doen. Een slikvideo is hier een voorbeeld van. Bij dit onderzoek wordt met hulp van röntgenstralen gekeken naar de manier waarop uw slikt. Een ander onderzoek is een FEES (Flexibele Endoscopische Evaluatie van de Slikbeweging). Dit onderzoek wordt gedaan door de KNO-arts. Met een slangetje door de neus kijkt de arts samen met de logopedist hoe het slikken gaat.

Bij de behandeling van patiënten met slikproblemen werkt de logopedist in het Ikazia Ziekenhuis veel samen met artsen, verpleegkundigen en andere specialisten in de zorg.