Spoed
Tekstgrootte

Fecale incontinentie

Fecale incontinentie is als iemand de controle over de stoelgang verliest. U bent dan niet meer in staat is uw ontlasting op te houden.  Het is lukt dan niet om de buitenste anale sluitspier voldoende aan te spannen wanneer de endeldarm is uitgezet. Hierdoor kan er lucht ontsnappen en er kan vloeibare of vaste ontlasting via de anus naar buiten lekken.

Oorzaken van fecale incontinentie

  • een tumor in het ruggenmerg of multiple sclerose(MS). Bij deze aandoeningen zijn de zenuwen die de anale sluitspier sturen of de zenuwen die verantwoordelijk zijn voor het zien van ontlasting in de endeldarm, beschadigd;
  • verlies aan elasticiteit van de endeldarm. Hierdoor wordt de tijd tussen het moment dat iemand de aanwezigheid van ontlasting voelt en het ogenblik waarop de aandrang ontstaat, korter. Verlies aan elasticiteit kan het gevolg zijn van littekenweefsel dat ontstaat na een operatie of bestraling;
  • aandoeningen die tot ontsteking van de endeldarm leiden, zoals colitis. Deze kunnen ook het vasthouden van ontlasting bemoeilijken.

Bij vrouwen kan fecale incontinentie worden veroorzaakt door beschadiging van spieren of zenuwen tijdens een bevalling. Een andere mogelijkheid is zogenaamde schijnincontinentie. Dit kan optreden bij ernstige obstipatie (verstopping). Soms lekt er dan ontlasting weg waardoor het lijkt alsof iemand zijn ontlasting niet op kan houden, terwijl er juist gelaxeerd moet worden.

Onderzoeken

Bij fecale incontinentie worden de druk in de anus, de elasticiteit en het kunnen zien van ontlasting in de endeldarm, gemeten. Met een echografie kunnen de spiergroepen in de anus en de endeldarm in beeld gebracht worden.

Behandeling

Bij fecale incontinentie proberen we met de behandeling diarree te voorkomen en regelmatige stoelgang te bevorderen. De anale sluitspier kan door bekkenfysiotherapie worden versterkt. Hierdoor voelen mensen beter dat hun endeldarm vol is en kunnen zij leren hun sluitspier te spannen. Soms zijn voor de behandeling van fecale incontinentie geneesmiddelen of een operatie nodig.

Er bestaan vele hulpmiddelen om ontlasting op een veilige en discrete manier op te vangen. Deze zijn verkrijgbaar bij de apotheek of medische speciaalzaak. De incontinentieverpleegkundige kan u hier verder over informeren.