Contact Spoed
Tekstgrootte

Malletvinger / mallet finger

Wat is een malletvinger?

Een malletvinger is een verminderde of afwezige strekfunctie ter hoogte van het eindgewricht van de vinger (DIP-gewricht). Het ontstaat bij een ongeval met de vinger waarbij deze abrupt wordt gebogen, terwijl deze eigenlijk gestrekt was. Hierdoor is er een onvermogen om het laatste vingerkootje te strekken. Dit kan twee oorzaken hebben: 

  • Een malletvinger door peesletsel – de tendinogene mallet.
  • Een malletvinger door een botbreuk – de ossale mallet.

Klachten bij een malletvinger

In beide gevallen is het gevolg hetzelfde; het eindkootje van de vinger gaat afhangen en kan niet meer actief gestrekt worden. In het begin is de vinger meestal pijnlijk en gezwollen rondom het eindgewricht.

Behandeling van een malletvinger

Deze aandoening kan in principe goed worden behandeld met een mallet spalk of thermoplast spalk. Hierbij wordt de vingertop gespalkt, terwijl het tweede gewricht van de vinger vrij blijft om te kunnen buigen en strekken zodat deze soepel blijft. Essentieel is dat deze mallet spalk 24 uur per dag wordt gedragen en niet zomaar wordt afgedaan.

U kunt de vinger dagelijks zelf verzorgen. Bij het douchen is het raadzaam om de spalk om te houden. Wanneer u de vinger gaat verzorgen, is het van groot belang de vinger niet te buigen. Na het douchen legt u de vinger plat op een stevige ondergrond, bijvoorbeeld een tafel. Met de top van de vinger drukt u op de tafel, zodat de vinger recht blijft. Zo kan deze drogen, zodra de vinger droog is, kunt u de spalk weer omschuiven en deze eventueel bevestigen met tape.

Als u de spalk verwijdert en de vinger buigt, begint het genezingsproces weer van voor af aan!

In zeldzame gevallen is er ondanks deze intensieve therapie toch een operatie noodzakelijk. Wanneer dit geval is zal dit besproken door uw behandeld (plastisch) chirurg.

Lees voor meer informatie onze folder over de aandoening en behandeling van malletvinger.