Contact Spoed
Tekstgrootte

Ulnaris neuropathie

Wat is Ulnaris neuropathie?

Een ulnaris neuropathie is een storing in de functie van 1 van de 3 zenuwen van de arm, namelijk de ulnaris zenuw of nervus ulnaris genoemd. Deze zenuw loopt vanaf de binnenkant van de bovenarm via de binnenkant van de elleboog naar de pink. Wanneer deze zenuw geïrriteerd raakt is dat meestal ter hoogte van zijn verloop in de elleboog. De zenuw ligt daar namelijk dicht onder de huid en loopt langs een benig uitsteeksel (bekend als het “telefoonbotje”).

Klachten bij ulnaris neuropathie

  • Verlies van gevoel en/of tintelingen in de pink en ringvinger;
  • Krachtsverlies van de hand;
  • Verminderde vaardigheid van de hand (“een onhandig gevoel”);
  • Een pijn en krampend gevoel in de hand.

De uitval van de functie van de zenuw kan wisselen van licht tot ernstig. Ook kunnen de klachten ’s nachts optreden.

Behandeling van ulnaris neuropathie

De artsen zijn terughoudend met een operatie voor een ulnaris neuropathie omdat er weinig bewijs is dat een operatie de beste oplossing is. Meestal krijgen patiënten met lichte tot matige uitvalsverschijnselen, zoals tintelingen of een doof gevoel, het advies om druk en rek op de zenuw te voorkomen. Denk hierbij aan aanpassingen van werkzaamheden. 

In enkele gevallen krijgt u hiervoor begeleiding van een handtherapeut of ergotherapeut. Hij of zij analyseert tijdens de therapie bij welke activiteiten of houdingen de zenuw bekneld of geïrriteerd raakt. Soms is het nodig om 's-nachts een spalk te dragen die de elleboog in 30 graden gebogen houdt.

Lees voor meer informatie onze folder over de aandoening en behandeling van ulnaris neuropathie.