Contact Spoed
Tekstgrootte

Ziekte van De Quervain

Wat is de ziekte van De Quervain?

De ziekte van De Quervain is een ontsteking van twee strekpezen of peesschede van de duim: de extensor pollicis brevis en de abductor pollicis longus. 

Door irritatie zwelt het omhulsel van de pezen of wordt de pees dikker. Hierdoor ontstaat er wrijving in de tunnel bovenop de pols waar de pezen doorheen horen te glijden. 

Soms kan dit zo erg zijn dat het kraakt bij bewegen. Dit geeft pijnklachten aan de duimkant van de pols.

Klachten van De Quervain

In het begin is er pijn aan de duimzijde van de pols. Wordt u niet behandeld, dan kan de pijn zich uitbreiden naar de duim en de bovenzijde van de onderarm. 

In ernstige gevallen ontstaat er een zwelling rond het gebied van de peesschede. 

De pijn is vaak erger bij het maken van een vuist, het vastpakken van voorwerpen of het draaien van de pols.

Behandeling van De Quervain

Het doel van de behandeling is de pijn die door de zwelling ontstaat, te verminderen. In sommige gevallen zal de arts de patiënt aanraden om de duim en pols rust te geven door het dragen van een afneembare spalk. Een handtherapeut kan u houding- en tiladviezen geven. 

Soms kan uw behandeld arts kiezen om deze therapie te starten in combinatie met een injectie. Deze injectie wordt aan de duimzijde van de pols geplaatst en bevat een sterke onstekingsremmer (Kenacort) en een kleine hoeveelheid verdovingsmiddel (Lidocaïne). Dit zorgt voor een vermindering van de zwelling. 

Als een polsspalk of een injectie met ontstekingsremmers niet helpen, kan een operatie noodzakelijk zijn. 

Tijdens de operatie wordt er een snede aan de duimzijde van de pols gemaakt. Hierbij wordt de peesschede van de betreffende twee pezen opgezocht en geopend. Hierdoor hebben de pezen weer meer ruimte om door de peesschede heen en weer te bewegen. Soms moet de (plastisch) chirurg ook ontstekingsweefsel (synovitis) uit de peesschede verwijderen.

Lees voor meer informatie onze folder over de ziekte en behandeling van De Quervain.