Contact Spoed
Tekstgrootte

Ikazia kiest voor schone elektriciteit van zonneparken op bedrijfsdaken

Ikazia is het eerste Nederlandse ziekenhuis dat verduurzaamt door samen te werken met twee bedrijven die zonneparken op hun dak hebben. Deze bedrijven leveren vanaf volgende maand een groot deel van de stroom die het Rotterdamse ziekenhuis verbruikt; ruim dertig procent. De overige zeventig procent stroom is afkomstig van windmolens. Daardoor is alle elektriciteit die Ikazia verbruikt, hernieuwbaar en vrij van CO₂.

“Alle ziekenhuizen hebben een hoog energieverbruik”, vertelt Matthijs de Vroed, aanjager Duurzaamheid in Ikazia. “Denk niet alleen aan verlichting en verwarming, maar vooral aan luchtbehandelingsinstallaties, pompen en onderzoeksapparatuur. Die vreten energie.”

Groot voordeel

“We hebben onderzocht of we zonnepanelen op het dak van Ikazia konden leggen, maar dat bleek lastig. Gelukkig zijn er bedrijven met daken die zich daar juist prima voor lenen, zoals het dak van Euro-Rijn in Rotterdam en Panattoni in Heerlen. Samen zijn zij goed voor bijna zevenduizend zonnepanelen waar wij stroom van krijgen. Het grote voordeel van zonneparken op bedrijfsdaken, is dat deze niet ten koste gaan van groene gebieden. De biodiversiteit wordt niet aangetast en de zonnepanelen blokkeren het regenwater niet, zodat de bodem dit kan opnemen.” Ard de Keijzer, Managing Director Euro-Rijn Group: “Het past uitstekend bij de duurzaamheidsambitie van ons bedrijf om op deze manier het dak van ons nieuwe pand op de Rotterdamse Maasvlakte nuttig en duurzaam in te zetten.”

Versnelling energietransitie

Michiel Aandewiel, Commercial Manager Sunrock: "Dankzij de fijne samenwerking is een uniek resultaat ontstaan. Door het adopteren van zonnedaken door Ikazia, is het nu mogelijk om de operatie van het ziekenhuis te verduurzamen en hiermee een bijdrage te leveren aan de green deal duurzame zorg.” Jeroen Gerritsen is Algemeen Directeur bij Panattoni en ontwikkelaar van het distributiecentrum dat momenteel dienst doet als Europees distributiecentrum van JD Sports.: ”We zitten midden in een energiecrisis en de behoefte aan decentraal opgewekte groene stroom is urgenter dan ooit. De beschikbare ruimte voor duurzame energieprojecten is in Nederland alleen beperkt. Onze huidige en toekomstige ontwikkelingen bieden zo’n 750.000 vierkante meter ruimte voor zonnedaken waarmee we tientallen duizenden huishoudens van lokaal opgewekte groene stroom zouden kunnen voorzien. Helaas is op verschillende plaatsen in Nederland sprake van netcongestie, waardoor terug levering van de opgewekte zonne-energie, zoals bij dit project in Heerlen, niet mogelijk is. Intens zonde want deze groene energie is hard nodig ter versnelling van de energietransitie en onze daken zijn er klaar voor!”

Samenwerken

“Alleen als verschillende partijen met elkaar samenwerken, kunnen dit soort initiatieven van de grond komen” legt Matthijs uit. “De samenwerkende partijen in dit geval zijn: Ikazia, Sunrock als projectontwikkelaar van zonnedakprojecten, Euro-Rijn Group en Panattoni als logistiek vastgoed ontwikkelaars wiens daken worden gebruikt, Eneco als tussenpartij voor de levering en Intrakoop voor de procesbegeleiding.”

Fotobijschrift: Sunrock zonnedakinstallatie op Panattoni pand in Heerlen. Dit zonnedak wekt elektriciteit op die o.a. wordt geleverd aan het Ikazia Ziekenhuis.