Contact Spoed
Tekstgrootte

Medische badbevalling in Ikazia

Een badbevalling is een bevalling die voor een deel, of helemaal, in het water plaatsvindt. Sinds kort zijn medische badbevallingen ook mogelijk in Ikazia.

Natuurlijke pijnbestrijding

“Sinds de opening van het Moeder en Kind Centrum was het al mogelijk om poliklinisch in bad te bevallen maar sinds september is dit ook mogelijk voor vrouwen met een medische indicatie” vertelt Ans Borst, Coördinator van het Moeder Kind Centrum in Ikazia. “De vraag naar bevallen in bad is de afgelopen jaren toegenomen. Door positieve ervaringen en omdat dit een mooi alternatief kan zijn voor pijnstilling. In warm water maak je gemakkelijker endorfine aan en dat kan werken als natuurlijke pijnbestrijding.”

Bevalplan

Marije de Visser was de allereerste in Ikazia die gebruikmaakte van het opblaasbare bevalbad. “Ik was al een paar dagen in het ziekenhuis opgenomen vanwege bloedverlies. Omdat dit niet stopte, werd ik bij 37 weken zwangerschap ingeleid. Eenmaal in de geboortesuite vroeg de verpleegkundige of ze mijn bevalplan mocht zien. Daarin had ik opgeschreven dat ik misschien wel in bad wilde bevallen. Ze zei “Wil je dit echt? Want dat kan sinds vandaag!” En zo gingen we naar een andere kamer waar ik al snel in bad kon stappen.”

Positief gevoel

“Dat ik moest worden ingeleid was een tegenvaller” vertelt Marije. “Ik had dit niet verwacht en was voor mijn gevoel nog niet klaar voor de bevalling. Maar ik kijk gelukkig wel met een positief gevoel op de bevalling terug. Het was heel fijn om in het warme water te zitten en daar de weeën op te vangen.”

Minder stressvol

Ans: “Inmiddels hebben zo’n 15 vrouwen gebruikgemaakt van het opblaasbare bevalbad. Allemaal gaven ze aan dat ze dit een prettige ervaring vonden. Het warme water is een soort natuurlijke pijnstiller. Daardoor worden minder stresshormonen aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat de weeën beter te verdragen zijn en dat er minder pijnstillers nodig zijn. Doordat de vrouw zich beter kan ontspannen, verloopt de bevalling over het algemeen soepeler en minder stressvol. Het is ook gemakkelijker om in het water te bewegen en dus van houding te veranderen.”

Mogelijkheden

“Om verschillende redenen is het helaas niet altijd mogelijk om in bad te bevallen. Een gesprek tussen de zorgverlener en de zwangere vrouw kan daarbij verhelderend zijn. Samen kan dan gekeken worden naar de mogelijkheden.”

Vlnr: Mariëlle van Zuylen, klinisch verloskundige en Ans Borst, Coördinator Moeder Kind Centrum