Contact Spoed
Tekstgrootte

"Ik ben zo goed opgevangen!"

Cees Kleiberg ging voor hartrevalidatie

"Ik ben zó goed opgevangen" Hij raadt het iedereen aan die een hartoperatie heeft gehad: revalidatie in het Hartrevalidatiecentrum Rijnmond Zuid. “Je moet het echt doen. Je ziet jezelf vooruitgaan.”

Interview voor Ikazia Nieuws

Met sportkleding aan loopt Cees de kamer binnen waar we het interview hebben voor Ikazia Nieuws. Hij doet straks zijn laatste training van het beweegprogramma in het revalidatiecentrum. Je zou niet denken dat hij drie maanden geleden nog een zware hartoperatie onderging.

Onverwachts

Zijn verhaal is best bijzonder. In 2004 brak hij een lendenwervel. Hij hield daar uiteindelijk niets aan over. Zijn lichaam kon zichzelf weer goed herstellen. Cees Kleiberg: “Ik liep vaak de halve marathon en heb verder een actief leven. Toen ik drie maanden geleden een hartklepoperatie moest ondergaan stond iedereen ook versteld. Dat dit jou overkomt.” Voor Cees en zijn gezin kwam daar nog iets heel onverwachts bij. Zijn hartklachten bleken het gevolg te zijn van een aangeboren afwijking waar hij nooit eerder iets van had gemerkt.

Op zijn 59-ste kreeg Cees ineens klachten zoals kortademigheid en een moe gevoel. Later ook pijn op de borst. Hij kwam voor onderzoeken in het Ikazia Ziekenhuis terecht. “Het is geweldig hoe zorgvuldig ik daar ben onderzocht. Ik ben zó goed opgevangen.” Cees had een vervangende hartklep nodig. Hij koos voor een mechanische klep omdat deze levenslang meegaat. Cees vervolgt: “Na de operatie is eigenlijk alles even nul. Je hebt dan echt ook psychische begeleiding nodig. Ik ging eerst thuis revalideren maar moest in die periode nog een paar keer naar Ikazia vanwege complicaties. Het is super hoe fijn ik daar steeds geholpen ben. Ze stonden direct voor me klaar.”

Ballonnen

Cees wist meteen dat hij het revalidatietraject in Rijnmond Zuid wilde volgen. “Ik zit in een groep met 15 man. Fitnessen, badmintonnen, tennissen, we doen van alles. Tennissen met ballonnen, uniek. Je voelt dat het allemaal goed is voor je lichaam. Je krijgt ook een band met elkaar. Ik zorg altijd dat ik er iets eerder ben zodat we nog even kunnen praten.”

Cees is timmerman en wil zijn werkzaamhedengraag weer helemaal oppakken. “Hoe ik ben begeleid bij de terugkeer in de maatschappij is ook heel fijn. En ik heb tips gekregen van de diëtiste. Ik leef eigenlijk heel gezond, maar eet wel teveel vlees. Dat kan wat minder, omdat van vlees het cholesterol omhoog gaat.” Over de ontspanningstherapie zegt Cees: “Ik dacht eerst: wat moet ik daarmee? Maar je hebt overal iets aan. De hartrevalidatie is echt een aanrader. Ik voel me nu een stuk zekerder.”