Contact Spoed
Tekstgrootte

"Van de gesprekken in Ikazia raakte ik juist gemotiveerd om te stoppen met roken"

Mevrouw Faasen (63 jaar) rookt al vanaf haar 18e jaar. In de afgelopen jaren deed zij diverse pogingen om te stoppen. Van nicotinepleisters en kauwgom tot acupunctuur. Toch lukte het haar niet om van haar rookverslaving af te komen. Totdat ze op een nacht geen adem meer kreeg en in het Ikazia Ziekenhuis Rotterdam terecht kwam. Dat was hét signaal voor haar om alles op alles te zetten, om écht te stoppen. Mevrouw Faasen is nog steeds ‘clean’. En dat had ze, zoals ze zelf zegt, niet gekund zonder de hulp van de longverpleegkundige op de Stop met Roken Polikliniek van Ikazia. Mevrouw is trots en deelt haar verhaal graag. Trots mag mevrouw zeker zijn!

"Vroeger was roken normaal"

“In mijn jeugd was roken ‘normaal’, velen in mijn omgeving deden het. Toen ik zelf een moeilijke periode doormaakte, bood iemand mij een sigaret en een glas water aan. Díe sigaret gaf rust. Althans, dat dacht ik toen. Vanaf dat moment was de sigaret mijn grootste vriend. Ik deed in de jaren die volgden diverse pogingen om te stoppen, maar het lukte mij niet. Totdat de sigaret mijn grootste vijand werd…

"Ik bleek ook COPD te hebben"

In januari werd ik midden in de nacht wakker. Ik kreeg geen adem meer. Ik werd met de ambulance naar de Spoed Eisende Hulp van Ikazia gebracht. Ik bleek, naast mijn astma, ook COPD te hebben. In diezelfde periode kreeg ik een flinke griep. Toen ik te ziek was om naar de verjaardag van mijn kleindochter te gaan, was de maat vol.

Stop met Rokenpolikliniek

Ik meldde mij aan voor de Stop met Roken polikliniek in het Ikazia Ziekenhuis. Hier kwam ik in een warm bad terecht. Het ‘één op één’ contact met mijn longverpleegkundige was heel prettig. Ze gaf mij vertrouwen en was een enorme steun en toeverlaat. In eerdere gesprekken met hulpverleners kreeg ik het gevoel een ‘misdadiger’ te zijn. 

Van de gesprekken in Ikazia raakte ik juist gemotiveerd. De benadering van het stoppen met roken was positief, menselijk en persoonlijk. De gesprekken beurden mij op. En juist díe gesprekken en alle artikelen die ik heb ‘moeten’ lezen, hebben van mij een ‘niet-roker’ gemaakt. Het mooiste cadeau ooit!

"Ik heb geleerd mijn zinnen te verzetten"

Natuurlijk heb ik ook moeilijke momenten gehad, waarop ik de neiging had om naar dat pakje te grijpen, maar ik heb geleerd om mijn zinnen te verzetten. Ik voel me beter, krachtiger. Mijn astma en COPD verdwijnen natuurlijk niet, maar ik heb gelukkig goede medicijnen. Dat mijn kleinkinderen mij nu weer een knuffel geven, omdat ‘oma niet meer zo naar sigarettenrook ruikt’, is een hele fijne bijkomstigheid. Ik hoop dat ik hen het belang van NIET ROKEN met de paplepel kan ingieten!”